Svjetski dan raka: Hrvatska je druga po smrtnosti od raka u EU, a evo koji je najčešći

Ana Kanazir
4. veljače 2023.
Zdravlje
A- A+

Prema izvješću Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) Hrvatska je 2019. godine imala 311 slučajeva smrti od raka, 25 posto više nego što iznosi prosjek Europske unije. Dva glavna raka koja uzrokuju smrtnost u Hrvatskoj su rak pluća i rak debelog crijeva. Kako bi se u budućnosti bolje borilo protiv raka, OECD je predstavio kako izgleda borba protiv raka po zemljama.

lijecnik

Foto: Unsplash

Danas je Svjetski dan borbe protiv raka, a u sklopu toga su otkriveni načini borbe protiv ove bolesti za sve europske zemlje, ali i za Norvešku i Island. Države članice EU su u 2018. godini potrošile gotovo 170 milijardi eura na skrb za oboljele od raka. iako hrvatska ima određene programe za borbu protiv raka, podaci pokazuju da i dalje ima puno prostora za napredak.

Rano otkrivanje raka nije jednako diljem Europe, a sada se radi na tome da se ujednači

Različiti su izazovi borbe protiv raka

Podaci pokazuju da identifikacija problema i dijeljenje najboljih praksi mogu pomoći državama članicama u nastojanju da se te razlike smanje. Kako bi se to postiglo, važno je znati i koliko je opasan rak kao bolest. Naime, rak je krivac za 26 posto izgubljenih života u EU-u, odnosno drugi je po važnosti uzrok smrti u EU, nakon kardiovaskularnih bolesti.

Različiti su i izazovi s kojima se zemlje EU-a suočavaju u pružanju visokokvalitetne skrbi za oboljele od raka. Neke su zemlje dobro opremljene, ali nemaju dovoljno kvalificiranog zdravstvenog osoblja, a druge imaju mnogo kvalificiranih liječnika, ali im nedostaje oprema, na primjer za liječenje zračenjem.

Jednako tako, rano otkrivanje raka nije jednako u svim zemljama. Nejednakosti se očituju u dostupnosti preventivnih programa, stopama ranog otkrivanja raka, dijagnozi, dostupnosti inovativnim lijekovima i suvremenim metodama liječenja, preživljenju te mjerama za poboljšanje kvalitete života onkoloških bolesnika i preživjelih od raka. Više o ovom problemu smo pisali ovdje.

ginekološki pregled
Uvodi se nacionalni preventivni program ranog otkrivanja raka vrata maternice, a evo u kojoj županiji sve kreće

Lošija kvaliteta liječenja u Hrvatskoj

Kako bi se pospješila borba protiv raka Europska komisija je pokrenula europsku inicijativu za slikovne pretrage raka, a dogodine se planira donijeti više od 30 različitih mjera. Plan EU-a za borbu protiv raka provodi se od 2021., a karakterizira ga novi, integrirani pristup prevenciji i liječenju raka.

U Hrvatskoj su na primjer rizici za dobivanje raka pušenje, pretilost, kao i izloženost zagađenju zraka. Kako bi se smanjila pojavnost raka postoji Nacionalni strateški okvir za suzbijanje raka iz 2020. godine koji uključuje i preventivne preglede, a uskoro će se provoditi i novi programi koji će pomoći u borbi protiv raka.

Jednako tako je uveden i nacionalni probir za rano otkrivanje raka pluća. Ipak, statistika pokazuje kako je kvaliteta liječenja raka u Hrvatskoj niža nego u drugim državama članicama EU-a, a troškovi liječenja su također nešto veći. Navodi se i kako je napredak vidljiv, ali kako su potrebna poboljšanja.

Svjetski dan raka je dobra prilika da se osvrne na sve probleme, ali i na njihova rješenja.

Liječnik s maskom na licu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap