Svjetski dan KOPB-a: Bolest svakog desetog Hrvata može se prevenirati i liječiti

Jasmina Grgurić Zanze
13. studenoga 2023.
Zdravlje
A- A+

Svaka deseta osoba u Hrvatskoj boluje od kronične opstruktivne plućne bolesti. KOPB je na trećem mjestu najčešćeg uzroka obolijevanja i smrtnosti odrasle populacije u svijetu. O prevenciji i ranoj dijagnostici stručnjaci će govoriti na panelu koji se organizira u povodu svjetskog dana ove bolesti. Panel diskusija će se održati ove srijede, 15. studenoga od 11 sati u Hrvatskom torakalnom društvu u Zagrebu na adresi Dukljaninova 3/2.

Ilustracija: Pixabay

Svaka deseta osoba u Hrvatskoj boluje od kronične opstruktivne plućne bolesti. U svijetu boluje 392 milijuna ljudi od KOPB-a, a godišnje umire tri milijuna, zbog čega je na trećem mjestu najčešćeg uzroka obolijevanja i smrtnosti odrasle populacije u svijetu, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije.

Panel diskusija ‘Disanje je život – djeluj ranije’

kasalj
Kronična opstruktivna plućna bolest: Treći po redu uzrok smrtnosti u svijetu čija se dijagnoza postavi prekasno

Svjetski dan KOPB-a obilježava se svake treće srijede u studenom, ove godine pod sloganom “Disanje je život – djeluj ranije”, s isticanjem važnosti zdravlja pluća od najranije životne dobi, rane dijagnoze i ranih intervencija. U organizaciji Hrvatskog torakalnog društva i Hrvatske kuće disanja domaći će stručnjaci i ove godine istaknuti rizične čimbenike, važnost pravovremene dijagnoze i liječenja, ali i druge važne segmente brige o zdravlju pluća.

Panel diskusija bit će održana ove srijede, 15. studenoga od 11 sati u Hrvatskom torakalnom društvu u Zagrebu na adresi Dukljaninova 3/2.

 U panel diskusiji sudjelovat će akademik Miroslav Samaržija, predsjednik Hrvatskog torakalnog društva, dr.sc. Željka Vlašić Lončarić, doc.dr.sc. Andrea Vukić Dugac, prim.dr.sc. Jelena Ostojić, prof.dr.sc. Gordana Pavliša, dr.sc. Latinka Basara, prof. psihologije, dr.med. Radovan Zrilić, dipl.med. s. Ivana Rubil, tajnica udruge Udah života.

Rizični čimbenici od najranije životne dobi

– Iako danas znamo da, osim pušenja, postoje i mnogi drugi, okolišni čimbenici koji mogu pridonijeti razvoju KOPB-a, a koji djeluju od najranije životne dobi, održavanje zdravlja pluća sastavni je dio cjelokupne brige o zdravlju. Vrlo rijetko, međutim, govori se o rizičnim čimbenicima koji djeluju u najranijoj životnoj dobi, a pridonose razvoju KOPB-a, poput respiratornih infekcija u dječjoj dobi i izloženosti duhanskom dimu. Uz prevenciju navedenog, rana dijagnostika i rano liječenje KOPB-a značajno mogu popraviti kvalitetu života bolesnika s KOPB-om, kao i ukupno preživljenje, poručuju organizatori panela.

Na panel diskusiji predstavit će se sve aktivnosti unutar projekta „Zdrava pluća“ („Green Lung“) posvećenog važnosti skrbi o zdravlju pluća kao sastavnog dijela cjelokupne brige o zdravlju i dobrobiti pojedinaca.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap