Kronična opstruktivna plućna bolest: Treći po redu uzrok smrtnosti u svijetu čija se dijagnoza postavi prekasno

Ana Kanazir
16. studenoga 2022.
Zdravlje
A- A+

Danas je Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti ili skraćeno KOPB, bolesti koja je najčešće posljedica pušenja, a više hrvatskih gradova će zbog toga navečer biti osvijetljeno narančastom bojom. Jednako tako, održana je panel rasprava na kojoj je predstavljena aplikacija za oboljele od ove bolesti, kao i vodič za osobe koje imaju plućnu hipertenziju.

kasalj

Foto: Unsplash

Od spomenute upalne bolesti trajnog suženja dišnih puteva u Hrvatskoj boluje 400.000 ljudi, a simptomi često prolaze ispod radara pa se bolest ne otkrije i ne tretira na vrijeme. Svjetski dan KOPB-a ove se godine obilježava pod sloganom ‘Jedna pluća za cijeli život’.

Tečaj €/kn: 7,53450
lovor
Imamo odličan recept za čaj protiv kašlja, a treba vam samo nekoliko listova lovora

Što je kronična opstruktivna plućna bolest?

KOPB je progresivna bolest koju obilježava trajno smanjenje protoka zraka kroz dišne puteve. Najčešći uzrok je dugotrajno aktivno ili pasivno izlaganje duhanskom dimu. Do ove bolesti može doći i zbog izlaganja štetnim plinovima i česticama u kombinaciji s genetskom predispozicijom i preosjetljivošću dišnih puteva, a dugotrajna astma povećava rizik za nastanak bolesti.

Kako prepoznati kroničnu opstruktivnu plućnu bolest?

Prvi znakovi bolesti se javljaju kod pušača starijih od 40 godina, a simptomi koji se javljaju su: kašalj, osjećaj nedostatka zraka, iskašljavanje. Kašalj je prvo slabiji i javlja se samo ujutro, a s vremenom se onda pojačava njegov intenzitet i traje cijeli dan. Jednako tako se i nedostatak daha prvo javlja samo kod aktivnosti, a kasnije je učestalo. S vremenom se simptomi mogu pogoršati i bitno utjecati na kvalitetu života.

Kako se tretira kronična opstruktivna plućna bolest?

S obzirom na to da su simptomi na početku vrlo blagi, dijagnoza se nekada postavi i prekasno, a postavlja ju liječnik na temelju anamneze, pregleda i testova plućne funkcije spirometrijom.

Liječenje ovisi o ozbiljnosti stanja, a cilj je ublažiti znakove bolesti i poboljšati kvalitetu života. Najvažnije je prestati pušiti jer se tako smanjuje napredovanje bolesti.

plava krila priručnik

plava krila priručnik | foto: press

Na panelu su predstavljeni aplikacija i letak

– KOPB smo zadnji godina zapustili, jer su ga prerasli korona i potresi. No riječ je o trećem po redu uzroku smrtnosti u svijetu i jednoj od najkompleksnijih plućnih bolesti, a oboljeli su dodatno prikriveni zbog svojevrsnog srama, budući da je riječ najčešće o pušačima, istaknuo je akademik Samaržija, te najavio novu platformu za praćenje KOPB-a.

– Kažu da 6o posto građana RH ima pametni telefon, tako da nam digitalizacija očito nije bauk. Novim projektom GREEN LUNG i mobilnom aplikacijom želimo omogućiti svim oboljelima kompletnu podršku u praćenju simptoma, redovitom uzimanju terapije i komunikaciji s liječnicima, najavio je akademik, s napomenom kako će aplikacija biti dostupna u prvoj polovici 2023. te sadržavati i brojne savjete o važnosti prehrane, fizičke aktivnosti te liječenju KOPB-a.

– Prvi simptomi najčešće se javljaju oko četrdesete godine, a zatim može proći cijelo desetljeće da pacijenti uopće ne znaju da boluju od KOPB-a, već misle da su simptomi posljedica starosti ili pušenja. Iako je danas pušenje vodeći uzrok obolijevanja od KOPB-a, vjerujemo da će u budućnosti to biti udisanje zagađenog zraka koji će biti neizbježan i u gradovima i u manjim mjestima, pojasnila je doc. dr. sc. Andrea Vukić Dugac motivaciju iza projekta Green Lung.

Udruga Plava krila predstavila je priručnik „Vodič za život sa PAH-om“, koji oboljelima od plućne hipertenzije, pruža stručne informacije o bolesti. Riječ je o izuzetno rijetkoj i teškoj plućnoj bolesti koja često prekasno bude prepoznata i dijagnosticirana

Kronična opstruktivna plućna bolest: Treći po redu uzrok smrtnosti u svijetu čija se dijagnoza postavi prekasno
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap