Svjetska zdravstvena organizacija: Koronavirus je u prijelaznoj fazi, ali sve mjere i dalje ostaju na snazi

Ana Kanazir
30. siječnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus je rekao kako je situacija s koronavirusom puno bolja nego prije godinu dana kada je bio veliki proboj Omicron varijante virusa. Ipak, i dalje je više od 170.000 smrti u svijetu zabilježeno u prošlih osam tjedana. Dodao je i kako su cjepiva, terapija i dijagnostika ključni u prevenciji teških bolesti i spašavanju života. Na sastanku je zaključeno da odgovor na pandemiju i dalje nije na najboljoj razini pa nije ni proglašen kraj pandemije.

Foto: Unsplash

Kao što smo već pisali ovdje, danas se održao hitan sastanak o koronovirusu. Neki su možda očekivali proglašenje kraja pandemije, ali to se nije dogodilo. Umjesto toga su prisutni zaključili da je trenutno stanje pandemije i dalje opasno. Točnije, i dalje je visoka razina zaraze i radi se o globalnoj opasnosti za ljudsko zdravlje. Glavni direktor je rekao da je koronavirus u prijelaznoj fazi, ali kako treba paziti na cijeli proces i na potencijalne posljedice.

koronavirus
Dok se priča o proglašenju kraja pandemije, a u Hrvatsku je stigao novi i zarazniji soj koronavirusa

Na hitno sazvanoj videokonferenciji, svi su zaključili kako se definitivno radi o blažim varijantama bolesti, ali bez obzira na to, virus se može razviti u nove varijante s nepredvidljivim karakteristikama. Povjerenstvo je izrazilo potrebu za poboljšanim nadzorom i izvještavanjem o hospitalizacijama, prijemu u jedinice intenzivne njege kako bi se bolje razumio utjecaj na zdravstvene sustave i kako bi se na odgovarajući način okarakterizirale kliničke značajke COVID-19.

Na kraju su se složili da se i dalje radi o opasnoj infektivnoj bolesti koja može utjecati na zdravlje i zdravstveni sustav. Kako bi se pandemija suzbila, doneseni su prijedlozi što bi trebalo napraviti. Prije svega, i dalje se treba promicati cijepljenje, a važna je i bolja dostava podataka Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Treba osigurati dugoročnu dostupnost medicinskih protumjera, poboljšati pristup cjepivima, dijagnostici i terapiji, ali i paziti na mjere kod putovanja.

Glavni direktor je rekao kako se nada da bi se poboljšanjem ovih mjera i praćenjem stanja te procjepljivanjem, pandemija mogla ukinuti ove godine. Ipak, dodao je i kako će ovaj virus ostati trajno uspostavljen patogen kod ljudi i životinja u budućnosti, ali kako bi i dalje glavni cilj trebao biti ublažavanje pandemije koronavirusa.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap