Sve više lijekova nedostaje, a mi saznajemo hoće li poskupjeti ove godine

Ana Kanazir
24. siječnja 2023.
Zdravlje
A- A+

S uvođenjem eura povećale su se cijene nekih proizvoda i usluga, a iako vlada nestašica lijekova, mi smo saznali hoće li i lijekovi poskupjeti. Dobili smo odgovor iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, iz Plive, dok su nam iz HALMED-a objasnili kako se određuje najviša cijena lijekova. Kako su nam svi rekli, do poskupljenja neće doći.

Uzimanje lijekova | Ilustracija: Pixabay

Kao što smo već pisali ovdje, u Hrvatskoj nedostaje nekoliko lijekova, ali kako kažu stručnjaci, ne radi se o kritičnom nedostatku, jer smo mala zemlja i jer uvijek postoje lijekovi koji se mogu koristiti kao alternativni. Ipak, zanimalo nas je hoće li doći do poskupljenja lijekova u ovoj godini.

lijekovi na jednom mjestu
U ljekarnama nedostaju neki važni lijekovi, evo o čemu se radi

Nedostaje puno lijekova

Česti su nedostaci lijekova u ljekarnama, ali dobra je stvar što je Hrvatska malo tržište, ali i što uvijek postoje alternativni lijekovi za istu svrhu. Svoje mišljenje je o ovoj temi dala i direktorica odnosa s članstvom Hrvatske udruge poslodavaca, Mila Kosanović, koja kaže kako je ovo problem već godinama, ali je sada tek osviješten. Dodala je i kako se svaki treći dan s liste povuče jedan lijek, odnosno, do sada je povučeno 1.500 lijekova.

– Njemačka je preko noći donijela zakon o generičkim lijekovima koji donosi zaokret. Hrvatska hitno mora učiniti korak koji će nivelirati cijenu lijekova i osigurati nesmetanu distribuciju. Hrvatska zahvaljujući domaćim proizvođačima lijekova ima nešto bolju sliku, problem se dijeli na lokalni i globalni dio, sve europske zemlje čine zaokret pa ga mora učiniti i Hrvatska, napomenula je Kosanović za N1.

Iz HZZO-a neće mijenjati cijene

Na naše pitanje, hoće li lijekovi na osnovnoj i dopunskoj listi lijekova mijenjati svoje cijene, dobili smo odgovor kako se cijene neće povećavati. Cijene su dobro poznate i dostupne svima tako da iznenađenja ne bi trebalo biti.

– Konverzija kuna u eure u odnosu na cijene lijekova u osnovnoj i dopunskoj listi lijekova Zavoda izvršena je primjenom pravila preračunavanja i zaokruživanja propisanih Zakonom o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, rekli su nam iz HZZO-a. Dodali su i kako su odluke o cijenama lijekova u eurima stupile na snagu od 1. siječnja 2023. godine, ali i kako su objavljene u Narodnim novinama te se mogu pronaći na stranicama HZZO-a.

Ispod možete vidjeti osnovnu listu lijekova koja je u primjeni od 1.1.2023. godine:

 

Ispod možete vidjeti dopunsku listu lijekova koja je u primjeni od 1.1.2023. godine:

Cijene lijekova na recept se zasada neće mijenjati

Iz Plive su nam otkrili kako se neće mijenjati ni cijene lijekova na recept.

– Unatoč situaciji u kojoj već neko vrijeme bilježimo porast cijena kao posljedicu inflacije, a sada recentnije i uvođenja eura, proizvođači lijekova nisu u mogućnosti prilagoditi cijene proizvoda, rekli su nam iz Plive.

Osim toga, dodali su i kako cijene lijekova na recept određuju nacionalna tijela za određivanje cijena i naknada. Otkrili su i kako su porasle cijene sirovina, ali i energije, ali kako će se odluke donositi vodeći računa o dobrobiti pacijenata.

– Kontinuirani pritisak na snižavanje cijena naših proizvoda uz suočavanje s povećanom inflacijom, s cijenama sirovina koje rastu do 160% i energije koje rastu do 300% te troškovima prijevoza čiji porast može dosegnuti vršni rast od 500% može dovesti u pitanje i održivost proizvodnje nekih lijekova. Kao i do sada, sve daljnje aktivnosti nastavit ćemo planirati vodeći računa o dobrobiti naših pacijenata i zdravstvenog sustava, objasnili su nam.

Na stranicama HALMED-a se mogu vidjeti najviše dozvoljene cijene

Iako iz HALMED-a ne sudjeluju u određivanju konačne maloprodajne cijene lijekova, oni određuju najvišu dozvoljenu cijenu lijeka na veliko po kojoj veleprodaje i nositelji odobrenja za stavljanje lijeka u promet mogu prodavati lijek.

Najviše dozvoljene cijene se određuju u postupku godišnjeg izračuna. Ispod možete vidjeti zbirni popis objavljenih cijena lijekova:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Popularno
Copy link
Powered by Social Snap