Sumnjate da imate sivu mrenu? Ugledni hrvatski oftalmolog otkriva kako je prepoznati

Sponzorirani članak
28. veljače 2022.
Zdravlje
A- A+

Ne vidite dobro pročitati titlove omiljenog filma ili serije? Tijekom noćne vožnje javljaju vam se zablještenja oko izvora svjetlosti? Možda je vrijeme da posjetite oftalmologa jer su upravo ta dva simptoma najčešći znak pojave sive mrene. Nažalost, njezinu pojavu ne možemo spriječiti, ali je zato zahvaljujući današnjoj tehnologiji možemo vrlo brzo sanirati. Prof.dr.sc. Miro Kalauz, dr.med. to je učinio više od 30 tisuća puta, a zadovoljan pacijent njegova je najveća nagrada. Ovaj stručnjak specijalizirao se upravo za operacije katarakte, a u intervju objašnjava kako uopće dolazi do njezine pojave te kako izgleda zahvat nakon kojeg će vam vid biti kao nekada.

optical express

Siva mrena je uobičajen problem. Oftalmolog nam je objasnio kako ju prepoznati | Foto: Promo

1. Što je katarakta ili siva mrena?

Katarakta ili siva mrena je svako zamućenje prirodne leće. To što je leća zamućena, ne znači odmah da je pacijent za operaciju, takvog pacijenta treba pregledati i u daljnjoj komunikaciji sa svojim operaterom, odlučiti kada je pravo vrijeme za operaciju. Postoji više vrsta mrena, između ostaloga najčešća je senilna katarakta. Senilna katarakta je zapravo prirodan proces starenja leće, tako da kod svake osobe starije od 60 godina možemo očekivati nastanak zamućenja leće, odnosno nastanak sive mrene. Osim staračke katarakte postoji još i drugi tipovi katarakte kao što je, traumatska katarakta, koja nastaje kod traume. Zatim komplicirana katarakta koja nastaje kod pacijenata koji boluju od određenih sistemskih bolesti, kao što je dijabetes. Također može se javiti i kod zračenja ili na primjer kod galaktozemije.

2. Koji su simptomi sive mrene?

Najčešći simptom očne mrene je smanjenje vidne oštrine, što znači da će se pacijent javiti u oftalmološku ordinaciju zbog slabijeg vida. Ono što je donedavno mogao dobro vidjeti, sada više ne vidi. Slabije može vidjeti na daljinu, npr. otežano vozi automobile, slabije vidi televiziju, ne može pročitati titl, odnosno ima teškoće kod čitanja teksta, novina ili kod rada na računalu. Neće moći obavljati one poslove koje je do sada mogao s lakoćom obavljati.
Osim smanjenja vidne oštrine pacijent može prilikom noćne vožnje imati zablještenja ili vidjeti halo-e. Znači, gledajući izvor svijetla može primijetiti da su oni okruženi s određenim svjetlosnim halo-om.

Prof. dr. sc. Miro Kalauz | Foto: Promo

4. Koji pregled je potrebno obaviti kako bi se otkrila siva mrena i kako taj pregled izgleda?

Potrebno je obaviti kompletan oftalmološki pregled, koji uključuje ispitivanje nekorigirane i korigirane vidne oštrine. Također potrebno je obaviti pregled očnog tlaka, prednjeg segmenta oka, uključujući pregled leće, zatim pregled očne pozadine, nakon čega će se utvrditi da li osim mrene postoji još nekakva druga problematika na koju treba obratit pozornost i eventualno izregulirati prije same operacije.

5. Može li se siva mrena zaustaviti, otkrije li se dovoljno rano? Kako se liječi siva mrena i može li se zaustaviti?

Siva mrena se primarno liječi operativnim putem. Ona se neće nikako, ni u kom slučaju povući sama od sebe. Jednostavno je potrebno zamućenu očnu leću, zamijeniti s plastičnom intraokularnom lećom. Prema tome samu progresiju nastanka mrene mi ne možemo ni u kom slučaju zaustaviti.

6. Postoji li pravo vrijeme za operaciju (sive mrene)?

Pravo vrijeme za operaciju je onda kad mrena pacijentu smeta u obavljanju njegovih svakodnevnih aktivnosti. Što znači da ćemo kod mlađih pacijenta, pacijenata koji su radno aktivni ranije operirati , a kod starijih osoba koji nemaju velike vidne zahtijeve, možemo tu operaciju eventualno i odgoditi. Važno je napomenuti da je I za operatera I za pacijenta lakše kada se mrena ranije operira, zahvat je prije gotov, a I oporavak je kraći. Treba naglasiti da se mrena liječi samo operativnim putem i nikakvim drugim lijekovima, medikamentima se ne može niti zaustaviti niti se može izliječiti.

siva mrena

Riješite svoj problem sive mrene | Foto: Promo

7. Što se događa prije operacije, dobiva li se anestetik ili sredstvo za smirenje?

Sama priprema za operaciju uključuje prije svega već prethodno obavljeni kompletan oftalmološki pregled, a u razgovoru s pacijentom ćemo utvrditi kakva vidna očekivanja on ima od same operacije I objasniti pacijentu kakav mu vid operacijom I pravilnim odabirom intraokularne leće možemo omogućiti.

Što se tiče same pripreme za operaciju ona ovisi o sistemskom statusu samoga pacijenata. Neki pacijenti koji imaju kronične sistemske bolesti, te bolesti treba dobro izregulirati, prije svega tu se misli na šećer u krvi tj na dijabetes. Također treba regulirati povišeni krvni tlak, a također i neke očne bolesti , kao što je povišeni očni tlak, također treba dovesti u granice normalnih vrijednosti.

Prije samog operativnog zahvata, nemirnim I napetim pacijentima se može dati nekakvo sredstvo za smirenje. Kapajući midrijatike potrebno je dobro proširiti zjenicu, pacijentu objasniti tijek operacije te ga razgovorom umiriti. Operacija se obavlja u lokalnoj tj. kapljičnoj anesteziji i za veliku većinu pacijenata operacija je bezbolna.

8. Kako izgleda operacija sive mrene?

Znači, nakon dobre pripreme pacijenta, pristupamo samom operativnom zahvatu. U današnje vrijeme operacija mrene se radi ultrazvučnom metodom. Pacijentu je potrebno preoperativno dobro proširiti zjenicu što omogućava dobru vidljivost leće, olakšava samu operaciju I čini je sigurnijom. Sam postupak uključuje fragmentaciju jezgre leće ultrazvukom I aspiraciju lećnih masa. Nakon kompletnog čišćenja zamućene leće, na mjesto prirodne leće ugrađuje se već unaprijed određena i izračunata plastična intraokularna leća.

Za više informacija o samom zahvatu pogledajte na web stranici www.opticalexpress.hr ili na broj telefona 01 56 25 450

Sumnjate da imate sivu mrenu? Ugledni hrvatski oftalmolog otkriva kako je prepoznati
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap