Siva mrena: Što je, kako je prepoznati i kako se tretira ova česta bolest oka

Ana Kanazir
2. rujna 2022.
Zdravlje
A- A+

Siva mrena je vrlo česta pojava kod starijih ljudi te može biti prisutna na jednom ili na oba oka. Razvija se sporo, čak i godinama, a kada se potpuno razvije utječe na vid.

Photo: Unsplash

Ako se ne tretira na vrijeme, siva mrena može dovesti do sljepoće.

Koji su uzroci sive mrene?

Do pojave sive mrene dolazi kada se bjelančevine nakupe u leći oka. Zbog ovoga očna leća ne šalje jasnu sliku mrežnici oka i vid postaje zamagljen jer se svjetlost ne lomi kako treba. Postoji više vrsta i veličine mrene, a s obzirom na to se razlikuje i kvaliteta vida. Siva mrena se pojavljuje nakon 40-te godine, dok se simptomi javljaju tek oko 60-te godine života.

Na pojavu mrene mogu utjecati i neki vanjski faktori kao što je zagađeni zrak, ali i faktori kao što su genetika, ozljeda oka, dijabetes, dugoročna upotreba nekih lijekova, konzumacija alkohola i pušenje cigareta.

Siva mrena simptomi

Možda nećete ni znati da imate mrenu sve dok se ne pojave promjene u vidu koje ćete sigurno uočiti jer će vam se mutiti vid, a možete prepoznati i ove znakove:

  • Kratkovidnost
  • Dupla slika
  • Problemi s vožnjom po noći
  • Promjene u načinu na koje vidite boje

Mrena ne izaziva bol u oku, ali će vam slika izgledati kao da gledate kroz vodu. Jednako tako na oku se mogu primijetiti sitne sive ili crne točke.

Riješite Amslerov test i na vrijeme otkrijte imate li problema s vidom

Mogu li i djeca imati mrenu?

Djeca i bebe također mogu imati mrenu. Neka djeca su rođena s mrenom jer se leća oka nije razvila kako treba u trudnoći, dok je kod starije djece potrebno redovito pregledavati vid kako bi se mrena otkrila i tretirala na vrijeme.

Kada treba posjetiti liječnika?

Ako primijetite neke od ovih simptoma, posjetite liječnika. On će prvo pregledati oči, te vas poslati na daljnju obradu kod oftalmologa.
Ako mrena nije jako izražena, pomoći mogu naočale za vid. S druge strane, kada mrena izaziva probleme u svakodnevnom životu, potrebna je operacija koja je rutinska. Kod operacije se uklanja očna leća i stavlja se umjetna leća koja je prilagođena vašem oku.

Operacija se radi pod lokalnom anestezijom, a nakon operacije se može očekivati iritacija, osjetljivost na svijetlo te suzenje očiju. Oko će potpuno zarasti nakon osam tjedana, a neko vrijeme se trebaju uzimati kapi za oči. Prvi tjedan nakon operacije potrebno je izbjegavati zadimljene prostore, vjetar ili bilo kakve vanjske utjecaje koji mogu negativno utjecati na oko.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap