Starije osobe trebale bi konzumirati veći udio proteina u prehrani

Jasmina Grgurić Zanze
29. lipnja 2019.
Zdravlje
A- A+

Sve veći broj istraživanja ide u prilog tezi da bi starije osobe trebale konzumirati više proteina. Naime, takva prehrana igra ključnu ulogu u održavanju mišićne mase i snage, neovisno dolaze li bjelančevine iz namirnica biljnog ili životinjskog svijeta.

Mahunarke su izvrstan izvor bjelančevina Foto: Pixabay

Nakon 50. godine života gubitak mišićne mase postaje sve izraženiji, a između 50. i 60. godine snaga naših mišića smanjuje se za prosječno 1,5% godišnje. Nakon 60. godine snaga mišića smanjuje se dvostruko brže, za prosječno 3% godišnje, što znatno otežava kretanje i obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Uz to, slabi sposobnost održavanja ravnoteže i povećava se rizik za padove praćene frakturama.

Prema jednom američkom istraživanju, nedavno provedenom na oko 2.600 ispitanika prosječne dobi 60 godina, pokazalo se da je muškarcima potreban dnevni unos od najmanje 85 grama proteina, a ženama oko 75 grama dnevno.

Košarica voća i povrća
Prehrana za seniore: Savjeti uz koje ćete jesti zdravije, a tijelo će vam biti zahvalno!

Dok se bjelančevine biljnog podrijetla smatraju zaslužnima za snagu mišića, one životinjskog pogodne su za mišićnu masu. Tako su uz jaja, meso, ribu i mliječne proizvode dobri izvori proteina orašasti plodovi, žitarice i mahunarke.

Također, znanstveno je potvrđeno da su proteini zaslužni za gubitak kilograma, što je kod starijih osoba važno u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa. Naime, bjelančevine smanjuju apetit, ubrzavaju metabolizam, a već spomenuta mišićna masa sagorijeva kalorije. Studije su potvrdile da unos proteina ima veze sa snižavanjem razine “lošeg” LDL kolesterola te snižava krvni tlak.

Osim što ćemo konzumirajući proteine biti fit, brže ćemo se i oporaviti nakon ozlijede. Naime, više je studija potvrdilo da prehrana bogata proteinima doprinosi bržem i kvalitetnijem zacjeljivanju rana.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap