Spašavanje doktora Ante: Ravnateljica REGOS-a uz pomoć Beroša zadržala fotelju ravnatelju KBC-a Zagreb

Milan Dalmacija
10. rujna 2023.
Zdravlje
A- A+

Ravnateljica REGOS-a i predsjednica Upravnog odbora KBC-a Zagreb, Iskra Primorac izmjenama Statuta te ustanove izašla je ususret članu HDZ-a Anti Ćorušiću i tako ga zadržala na ravnateljskoj funkciji. Iz Statuta je izbačena odredba po kojoj ravnatelj KBC-a mora biti profesor u trajnom nastavničkom zvanju na medicinskom fakultetu. S te pozicije Ćorušić 30. rujna odlazi u mirovinu.

iskra primorac

Foto: Iskra Primorac, ravnateljica Središnjeg registra osiguranika | Youtube screenshot

Iako je 30. rujna trebao otići u mirovinu, Ante Ćorušić ostat će ravnatelj KBC-a Zagreb. S obzirom na manjak liječnika u struci, ovo se možda čini kao logična odluka, no u pozadini je još jedna potencijalna afera u zdravstvu. Naime, u posljednji je trenutak, 31. kolovoza ove godine, Upravno vijeće KBC-a Zagreb uz prethodnu suglasnost ministra zdravstva Vilija Beroša izmijenilo Statut ustanove, doznaje novinarka 24sata Martina Pauček Šljivak.

Iako ni izmjene takvih dokumenata same po sebi nisu sporne, u ovom slučaju jasno idu Ćorušiću na ruku. Naime, on je i profesor na zagrebačkom Medicinskom fakultetu, a s odlaskom u mirovinu bi po starom Statutu izgubio i ravnateljsku fotelju. Naime, jedan od uvjeta bio je da ravnatelj mora biti nastavnik u znanstveno-nastavnom zvanju na Medicinskom fakultetu. Zato su u novom Statutu promijenjeni kriteriji koje treba zadovoljavati kandidat za ravnatelja KBC-a Zagreb.

– Svi profesori koji su napunili 65 godina života po sili zakona moraju u mirovinu na fakultetu i to do kraja akademske godine. Anti Ćorušiću je 30. rujan posljednji radni dan na našem fakultetu, potvrdio je Slavko Orešković, dekan Medicinskog fakulteta i dodao da još 15 profesora uskoro očekuje mirovinu.

Izbačeni kriteriji

iskra primorac
Teleskop: Preko reda se cijepila i ravnateljica Registra osiguranika Iskra Primorac

Prema novom Statutu KBC-a Zagreb, ravnateljem može biti imenovana osoba koja ima završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij, uz pet godina radnog iskustva u struci, koja nije osnivač zdravstvene ustanove ili trgovačkog društva koje obavlja zdravstvenu djelatnost u zdravstvenoj djelatnosti KBC-a Zagreb odnosno u djelatnosti koja je povezana s poslovima iz djelatnosti KBC-a Zagreb, odnosno nije u sukobu interesa u skladu s posebnim propisima koji uređuju sprječavanje sukoba interesa te da ispunjava uvjete o imenovanju članom uprave trgovačkih društava u skladu sa zakonom koji uređuje trgovačka društva.

Ranijim Statutom, donesenim 2020. godine, potencijalni ravnatelj nije smio imati u vlasništvu ili suvlasništvu privatnu zdravstvenu ustanovu, vlasništvo dionica, vlasnički ulog/udjel ili obveznice, odnosno financijski interes u trgovačkim društvima ili drugim pravnim osobama s kojima zdravstvena ustanova ima poslovni odnos, njegov bračni ili izvanbračni drug, dijete ili roditelj nema financijski ili drugi interes u odlukama tijela ustanove. Nadalje, vodilo se računa o tome da protiv njega nije doneseno pravomoćno rješenje o provođenju istrage, da ne postoji potvrđena optužnica, da nije donijeta presuda o izdavanju kaznenog naloga te da nije donijeta presuda, da nije pokrenut disciplinski postupak i da nije donesena konačna odluka disciplinskih tijela nadležnih Komora i da se protiv njega ne vodi postupak zbog povrede obveze iz radnog odnosa.

Po političkoj liniji

Svi ovi kriteriji za izbor ravnatelja uklonjeni su iz novog Statuta. Gradski zastupnik Mosta i također liječnik, Trpimir Goluža, otkrio je da je u svemu, osim ministra Beroša, prste imala i Iskra Primorac. Ona je predsjednica Upravnog vijeća KBC-a Zagreb, ali i ravnateljica Registra osiguranika (REGOS) te supruga aktualnog ministra financija Marka Primorca.

Nije zgorega spomenuti da je Ante Ćorušić također član HDZ-a, a da su Iskra i Marko Primorac bili jedni od nekolicine visokih dužnosnika, koji su se u jeku epidemije koronavirusa cijepili preko reda, o čemu možete čitati ovdje, a onda sve pokušali zataškati.

– Ante Ćorušić, dugogodišnji ravnatelj KBC-a Zagreb napunio 65 godina života čime je svoj radni vijek priveo kraju te da od 30. rujna 2023. više neće biti u znanstvenom – nastavnom zvanju, što je Statutom KBC-a Zagreb definirano preduvjetom za obnašanje dužnosti ravnatelja, gđa. Primorac je učinila nemoguće. Do daljnjega je Antu zadržala na mjestu ravnatelja. U jeku ljetnih godišnjih odmora, potpuno ispod radara javnosti, izmijenjen je i dopunjen Statut KBC-a Zagreb tako da je istim omogućeno da ravnatelj KBC-a Zagreb može biti osoba koja ima samo završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij i svega pet godina radnog iskustva u struci. Znanstveno-nastavni status proglašen je potpuno nevažnim i ukinut kao kriterij za mjesto ravnatelja, potvrdio je Goluža.

Iskra Primorac, pak, nije komentirala navode, niti ponudila odgovor na pitanje je li zaista izmjenama Statuta iz 2020. godine, pogodovala Anti Ćorušiću, iako su je novinari 24sata pokušali kontaktirati službenim kanalima na svim njenim radnim mjestima.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap