Smije li se jesti proklijali ili zeleni krumpir? Imamo odgovor

Ana Kanazir
12. studenoga 2022.
Zdravlje
A- A+

Svakome se dogodi da krumpir nekada proklije u smočnici. Neki jednostavno prije kuhanja ili pečenja takvog krumpira samo odstrane proklijali dio, dok ga drugi bace u smeće. Oba načina su ispravna, a sve ovisi o količini izdanaka i boji krumpira.

proklijali krumpir

proklijali krumpir | foto: Pixabay, iira116

Krumpir je mnogima omiljeni prilog. Ono što nije toliko poznato je da ova namirnica sadrži mnoge vitamine i minerale, ali i tvari kao što su solanin i čakonin koji su glikoalkaloidi i imaju prednosti za organizam u manjim količinama, ali kada se jedu u većim količinama mogu biti otrovni i izazvati određene nuspojave.

Trik od jedne kune s kojim ćete dobiti najhrskaviji pečeni krumpir

Jesu li proklijali krumpiri opasni za zdravlje?

Kako krumpir klija, tako se i povećava razina glikoalkaloida. Kada pojedete manje doze proklijalog krumpira može doći do proljeva, povraćanja ili bolova u abdomenu, a ako ovakav krumpir pojedete u većim količinama, posljedice su još i gore te mogu utjecati na krvni tlak, ubrzati rad srca, izazvati povišenu temperaturu ili glavobolje, navodi Healthline.

Može li se jesti krumpir kojemu se makne proklijali dio?

Ovo je također opcija i ako maknete sve proklijale dijelove ili zelene dijelove krumpira, ono će biti manje opasno za zdravlje. Također, pokazalo se kako se može smanjiti razina glikoalkaloida ako se krumpir jede pržen, a ne kuhan. S druge strane, kada je krumpir jako proklijao i kada je većinom zelene boje, čak i nakon što ga ogulite, najbolje ga je baciti.

Ipak, ako ne želite bacati krumpir i odlučite se za opciju uklanjanja proklijalog dijela, provjerite okus krumpira. Ako je pregorak nakon što ga termički obradite, to znači da su razine glikoalkaloida povišene i da je bolje baciti ovaj krumpir i napraviti drugi. Bolje spriječiti, nego liječi

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap