Skakanje na trampolinu nije rezervirano samo za djecu, evo koje su prednosti za starije osobe

Ana Kanazir
19. ožujka 2023.
Zdravlje
A- A+

Mini trampolini su zabavna aktivnost koja ima svojih prednosti. Skakanje na trampolinu je dobro za cirkulaciju, za probavu, ali i za sve koji imaju osteoporozu. Sve prednosti trampolina za starije osobe saznali smo od trenerice trampolina Ive Morandini iz Fit & Fun mini trampolin Hrvatska.

vježbanje na trampolinima

Vježbanje na trampolinima | foto: Fit & Fun mini trampolin Hrvatska

Uvijek je dobro u svoj život uvesti nove aktivnosti, a skakanje na trampolinu je jedan odličan prijedlog. Kako bi skakanje bilo još lakše postoje i posebni trampolini s pomoćnom šipkom za koju se možete pridržavati za vrijeme vježbanja zbog veće sigurnosti. Saznali smo ovu, ali i druge zanimljivosti o skakanju na trampolinima od trenerice.

Manje je opterećenje za zglobove

Vježbanje na mini trampolinima je iznimno zabavno, a pogodno je i za starije osobe jer je ovo zapravo vježbanje s malim opterećenjem na zglobove. Sam intenzitet vježbanja svatko može prilagoditi sebi, jer može skakati koliko jako želi. Osim toga, elastična podloga trampolina puno i pomaže, ali i ima neke prednosti za sve, pa tako i za starije osobe.

Kako nam je rekla trenerica Iva Morandini, vježbanje na trampolinu ne uključuje skakanje, već ‘borbu’ s elastičnom podlogom rekvizita. Ovime se i cijelo tijelo aktivira. Skakanje na trampolinu ima znatan utjecaj na organizam. Iako možda mislite da se skakanjem ne može postići puno, istina je potpuno drugačija.

– Vježbanje pomaže u sprječavanju gubitka koštane mase (smanjuje rizik od prijeloma) i smanjuje rizik od desetaka bolesti povezanih sa starenjem. Koljena, kukovi, leđa i ramena obično su najproblematičniji, a i kontrola mjehura je čest problem. Svi koji imaju navedene probleme mogu koristiti mini trampolin. On pomaže cijelom tijelu, poboljšava i ublažava simptome u svim navedenim područjima, ojačavajući strukture i mišiće zdjeličnog dna i ‘podmazujući’ sve zglobove finim kretnjama kroz ‘vibriranje’ na mini trampolinu, rekla nam je trenerica Iva.

vježbačica Željka
Umirovljenica Željka (66) vježba pet dana u tjednu: 'Da nije bilo vježbanja, ne znam što bi me izvuklo iz depresije'

Dobro je i za ravnotežu

Osim toga, skakanje na mini trampolinima je idealno za one koji imaju osteoporozu i osteopeniju ili artritis, a ubrzava i probavu. Također, kako nam kaže trenerica, trampolini poboljšavaju cirkulaciju, pomažu u održavanju ravnoteže i potiču limfni sustav.

– Uz bolju ravnotežu, starije osobe imaju manje razloga za brigu u pogledu spoticanja i nezgoda u svakodnevnom životu. Uz redovitu tjelovježbu i povećanu ravnotežu, starije osobe počinju se osjećati sigurnije, poboljšavajući svoje samopouzdanje i cjelokupnu snagu organizma, otkrila nam je trenerica.

Što se tiče dobre cirkulacije, ona je dobra za funkcioniranje organizma, za bolji protok krv koji onda utječe i na kardiovaskularno zdravlje, ali i na bolju razinu krvi u mozgu, a samim time i na bolju opskrbu kisikom.

– Osim ovih važnih zdravstvenih prednosti, skakanje je i vrlo zabavno te vas čini motiviranima za daljnje aktivnosti. Uz glazbu i dobru ekipu, ovaj oblik vježbanja učinit će da zaboravite na sve, pa i na svoje godine, koje su na kraju krajeva – samo broj, zaključila je trenerica za kraj.

trampolin

Trampolin | foto: Fit & Fun mini trampolin Hrvatska

Skakanje na trampolinu u Đurđevcu

Ako se i vi želite okušati u skakanju na mini trampolinima, od svibnja ćete ovu aktivnost moći besplatno prakticirati u Đurđevcu. Zajednica sportskih udruga grada Đurđevca s Gradom Đurđevcom i Osnovnom školom Đurđevac je prijavila projekt Jump together u sklopu kojeg će umirovljenici jednom tjedno u svibnju moći vježbati na trampolinima 60 minuta. Osim za umirovljenike, skakati će moći i djeca i mladi. S druge strane, vježbanje na mini trampolinima se provodi i u Zagrebu, ali i u još nekim gradovima diljem Hrvatske.

Ne zaboravite kako je vježbanje vrlo važno za tijelo, ali i za zdravlje općenito. Vježbanje je posebno važno za starije osobe jer dijelovi tijela postaju krhkiji, a upravo se vježbanjem jačaju. Osim toga, vježbanje utječe i na raspoloženje, ali i na psihu, što nam je u ovom tekstu dokazala i umirovljenica iz Krapine, koju je upravo vježbanje spasilo iz depresije.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap