Osteoporoza – Što je, kako je prepoznati i kako se tretira ovo stanje opasno za kosti u tijelu?

Ana Kanazir
15. rujna 2022.
Zdravlje
A- A+

Osteoporoza je stanje koje utječe na kosti. Točnije, ona uzrokuje da kosti slabe, gube snagu i gustoću te zbog toga dolazi do ozljeda. Najčešće su zahvaćene kosti rebra, kuka, kralježnice i zapešća. Ne postoji lijek za ovo stanje, već se jačaju kosti na razne načine.

prijelom kosti

prijelom kosti | foto: Harlie Raethel, unsplash

Pojavljuje se kod starijih osoba, posebno žena, jer sa starenjem slabe kosti te je ova bolest zato toliko česta. Kao posljedica dolazi do čestih prijeloma kosti za vrijeme obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Ovo stanje se razvija godinama, a prava dijagnoza se dobije tek nakon pada i prijeloma kosti.

Koji su simptomi osteoporoze?

Osteoporoza može biti prisutna godinama bez ikakvog simptoma, a dijagnosticira se tek nakon prijeloma određenih kosti. Ipak, kod nekih se osoba mogu pojaviti i simptomi kao što su slabi i lomljivi nokti, slabiji stisak ili povlačenje zubnog mesa. Ako se ne tretira na vrijeme, osteoporoza se samo može pogoršati jer kosti postaju sve slabije. U nekim slučajevima može doći do vrlo lakog prijeloma kostiju, kao na primjer, kosti se mogu slomiti kod običnog saginjanja ili kašljanja.

osteoartritis
Artritis – kako ga prepoznati i kako se tretira ovaj česti problem?

Zašto dolazi do osteoporoze?

Maksimalna gustoća kostiju postiže se oko 30-te godine života. Nakon toga se gustoća kosti postupno smanjuje, a kosti postaju lomljivije, što dovodi do osteoporoze.
Menopauza je često vrijeme kada se pojavljuju prvi problemi s kostima jer tada dolazi do promjena u razini hormona te kosti postaju sve slabije. Osim toga, mogućnost dobivanja osteoporoze se povećava i ako je osoba pušač, ako ne unosi dovoljno vitamina i minerala hranom u tijelo, ako nije dovoljno fizički aktivna ili ako joj je netko u obitelji imao ili ima osteoporozu. Može se pojaviti i kod osoba koje imaju premalo kilograma i koje su pothranjene, a veću opasnost od pojave ovog stanja imaju osobe koje imaju neku od bolesti bubrega, jetre, kao i osobe koje imaju celijakiju, reumatoidni artritis ili rak. Osteoporoza će biti češća kod osoba koje stalno sjede, kod onih koji konzumiraju previše alkohola ili koji puše.

Alegro

Mahunarke, orašasti plodovi i suho voće
Sniženo 20%
Provjerite i uštedite

Podravka

Odabrani proizvodi
Sniženo 25%
Provjerite i uštedite

Rubel

Deterdžent za rublje, 9 kg
69,99 kn
9,29 €
Prelistajte katalog

Kako se dijagnosticira osteoporoza?

Kada dođe do prijeloma kosti, stanje se može dijagnosticirati rendgenom ili fizikalnim pregledom. Može se dijagnosticirati i prije prijeloma određenim testovima kao što je dvojna rendgenska apsorpcimetrija, kojom se mjeri gustoća kosti.

Kako liječiti osteoporozu?

Potrebno je promijeniti nekoliko životnih navika, uvesti više aktivnosti kao što su trčanje, planinarenje, plesanje ili vježbanje kako bi se ojačale kosti te kako ne bi došlo do prijeloma. Prednosti vježbanja za organizam su velike, pogotovo u starijoj dobi, a više o tome možete pročitati ovdje. Osim toga, u jačanju kosti može pomoći i uzimanje suplemenata kao što su kalcij i vitamin D, ali i konzumiranje hrane koja sadrži više proteina, magnezija, vitamina K i cinka, a mogu pomoći i neki dodaci prehrani. Ne postoji određeni lijek posebno za osteoporozu, već će trebati jačati kosti na više načina.

Osteoporoza – Što je, kako je prepoznati i kako se tretira ovo stanje opasno za kosti u tijelu?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap