Sepsa najviše pogađa starije: Porast broja oboljelih čak 116 posto

Jasmina Grgurić Zanze
18. rujna 2023.
Zdravlje
A- A+

Najčešći uzročnik smrti u hrvatskim bolnicama je sepsa. Čak u 70 posto slučajeva, liječnici kod nas ne uspijevaju otkriti točan uzrok ove bolesti, što umanjuje mogućnost izlječenja. Iako od nje najviše obolijevaju i umiru starije osobe, sepsa sve češće napada i mlađe ljude, žene nakon poroda te bebe. Broj oboljelih povećao se u zadnjih deset godina za čak 116 posto.

Kampanja zaustavimo sepsu | Promo

Kampanja ‘Zaustavimo sepsu’ | Promo

Kampanja “Zaustavimo sepsu” održana je prošle subote u povodu Svjetskog dana sepse koji se obilježava 14. rujna. Stalan rast broja oboljelih prisutan je u hrvatskim bolnicama proteklih deset godina, pri čemu je čak 116 posto više slučajeva. Najčešći je uzročnih smrtnosti, a pojavnost sepse veća je od karcinoma dojke i prostate zajedno. Poražavajuće je ujedno da uzrok većinom – nije poznat.

Registar ne postoji, čekaju se nacionalne smjernice

– Smanjenje broja slučajeva sepse u hrvatskim bolnicama može se osigurati primjenom standardiziranih postupaka i protokola koji su definirani u Nacionalnim smjernicama za prevenciju i liječenje sepse. Izrada nacionalnih smjernica započela je prošle godine, a do kraja prosinca one bi trebale biti usuglašene, nakon čega kreće rad na njihovom usvajanju i implementaciji, poruka je javnozdravstvene akcije „Zaustavimo sepsu“.

Akciju je u Zagrebu održalo Hrvatsko društvo medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije (HDMSARIST), Hrvatsko društvo za anesteziologiju i intenzivnu medicinu te Hrvatsko društvo za kliničku mikrobiologiju i parazitologiju, uz potporu Grada Zagreba.

okrugli stol sepsa
Sepsa: Treba izraditi Nacionalne smjernice kako bi se spriječila bolest od koje svake tri sekunde umre osoba

– Sepsa u hrvatskim bolnicama i dalje svake godine odnosi veliki broj života. Koliko točno, nemoguće je reći budući da kod nas ne postoji službeni Registar o broju oboljelih i umrlih od sepse. Za one slučajeve koji su evidentirani, primjetan je veliki rast broja oboljelih od čak 116 posto u zadnjih deset godina. Sepsa je ujedno i najskuplje liječena dijagnoza u hrvatskim bolnicama. Za prošlu godinu podaci govore o utrošenih 12 milijuna eura, no pretpostavlja se da je stvaran iznos veći od 14 milijuna eura, poručili su organizatori kampanje.

Najčešći uzročnik Escherichia coli i urinarne infekcije

Unatoč tome što je sepsa najčešći uzročnik smrti u bolnicama, 80 posto slučajeva javlja se zapravo izvan bolnice. Liječenje sepse je dugotrajno i kompleksno, a preživjelima ostavlja značajne zdravstvene posljedice koje imaju snažan utjecaj na kvalitetu života.

– Za preživljavanje sepse i smanjenje njezinih kasnijih negativnih posljedica ključna je hitna reakcija i adekvatno liječenje u roku od samo jednog sata, a kod takvih izrazito teških infekcija, često je potrebno primijeniti specifičnu terapiju, odnosno specifični antibiotik budući da oni iz širokog spektra djelovanja neće biti od koristi. Nažalost, zbog velikog porasta antimikrobne rezistencije koja, između ostaloga, nastaje i zbog nepravilne i prekomjerne upotrebe antibiotika, liječenje sepse je često vrlo složeno i otežano, naglasili su organizatori.

Dok se u svijetu za 40 posto slučajeva sepse ne uspijeva dokazati specifični uzročnik, za hrvatske bolnice taj je postotak čak 70 posto, što opet ima negativne implikacije kod liječenja ove bolesti i izbora antibiotika. Ipak, bakterija Escherichia coli te urinarne infekcije smatraju se najčešćim uzročnikom sepse u hrvatskim bolnicama.

Trend porasta sepse u općim bolnicama

– Najveći broj slučajeva sepse pojavljuje se u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, gdje je veći udio starije populacije s prisutnim kroničnim bolestima, no jedna od najvećih zabluda vezanih za sepsu jest ona da pogađa samo stariju populaciju.

Od sepse može oboljeti bilo tko, a osim kod starijih, česta je i kod trudnica i dojilji, novorođenčadi i dojenčadi u prvih šest mjeseci života te imunokompromitiranih i kroničnih bolesnika, posebice onih koji su prošli veće operativne zahvate, kao i kod osoba koje pate od više različitih zdravstvenih tegoba. Zamjetan je i trend porasta slučajeva sepse u općim bolnicama, pojasnio je Adriano Friganović, predsjednik Hrvatskog društva medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije (HDMSARIST).

O borbi sa sepsom posvjedočila i Sandra Perković

Kampanju „Zaustavimo sepsu“ podržala je i atletičarka Sandra Perković koja je prije nekoliko godina preboljela sepsu.

– Iz prve ruke mogu posvjedočiti koliko je sepsa opasna po život, jer sam se i sama borila s ovom podmuklom bolesti.  Od iznimne je važnosti educirati građane o ranom prepoznavanju simptoma i važnosti traženja liječničke pomoći, jer samo pravovremena reakcija može spasiti ljudske živote. Drago mi je da mogu iskoristiti svoj glas i podržati inicijativu u borbi protiv sepse u hrvatskim bolnicama. Bolje spriječiti, nego liječiti, važnost ove fraze naučila sam na svojoj koži i zaista je nužno da se o sepsi govori u javnom prostoru, sve kako bi poruka došla do većeg broja građana, kazala je Sandra Perković.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap