S godinama rastu i rizici u trudnoći: No, nekoliko žena je razbilo sve medicinske mitove

Milan Dalmacija
28. siječnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Liječnici tvrde, a statistika pokazuje da je ženama s godinama teže zatrudnjeti i roditi. Kako vrijeme odmiče rastu rizici od komplikacija u trudnoći. No, neke su žene zahvaljujući medicini rodile i daleko nakon menopauze.

Trudnoća | Foto: Unsplash

Mnoge se žene odlučuju iz raznih razloga roditi kasnije. Prema statistikama jedna od pet žena odgađa trudnoću do 35. godine, dok je zabilježeno čak 50 posto više prvorotkinja starijih od 40 godina. No, reproduktivni vijek žena je ograničen, a prestaje ulaskom u menopauzu.

S godinama rastu i rizici u trudnoći

Iako trudnoća u svakoj životnoj dobi nosi pojedine rizike, biološki gledano tridesete su najbolje godine za trudnoće. Ipak, istraživanja pokazuju da plodnost žena pada nakon 35. godine, prenosi Index. Rađanje u četrdesetima, pak, donosi neke druge rizike. Naime, manje su šanse da će do začeća doći prirodnim putem, a veće da će biti komplikacija. Uz to, veća je vjerojatnost da će žene u četrdesetima roditi carskim rezom.

Baka rodila vlastitu unuku: Kao surogat majka sinu na svijet donijela kćer

Podsjetit ćemo na priču s početka 2022. godine, kad je 47-godišnja Splićanka Mihaela Krajina istodobno postala majka i baka. Naime, ona je rodila zdravu djevojčicu u gotovo isto vrijeme kad su njene dvije kćeri također dobile djevojčice.

U pedesetima žene pretežito zatrudne pomoću umjetne oplodnje. Rizik svih komplikacija u trudnoći drastično se povećava, kao i mogućnost da trudnice dožive probleme sa srcem, moždani udar ili stvaranje krvog ugruška u plućima. Nakon 50. godine se i fizički teže nositi s bebom i odgojem. No, postoje slučajevi kad su žene zatrudnjele i uspješno rodile nakon 60. godine.

Čuda medicine

Jedna je 61-godišnjakinja iz Nebraske tako bila surogat majka djetetu svog sina, odnosno istovremeno mu je bila majka i baka. Više o tom neobičnom slučaju možete pročitati ovdje. Srpkinja Atifa Ljajić iz Novog Pazara potrošila je svu svoju životnu ušteđevinu na umjetnu oplodnju, iako je bila nezaposlena i podstanarka. Na kraju je iz petog pokušaja sa 60 godina rodila djevojčicu Alinu.

No, apsolutna rekorderka je Indijka koja je 2019., u 73. godini života zatrudnjela pomoću in vitro oplodnje i carskim rezom rodila blizanke, o čemu smo također pisali. Tada su i liječnici rekli kako je riječ o medicinskom čudu.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap