Rezultati preventivnih pregleda: Kod 77 posto osoba utvrđeni su faktori rizika za razvoj kroničnih bolesti

Ana Kanazir
13. rujna 2023.
Zdravlje
A- A+

Preventivnim pregledima se bliži kraj, a objavljeni su i dosadašnji rezultati. Na dosadašnjem uzorku pregledanih utvrdilo se dosta nesimptomatskih bolesti. Kod čak 64 posto osoba je postavljena odgovarajuća sumnja i upućeni su u daljnju obradu, dok su kod njih 77 posto utvrđeni faktori rizika za razvoj kroničnih bolesti, napomenuli su iz Ministarstva zdravstva.

Liječnica mjeri tlak starijoj osobi u ambulanti

Preventivni zdravstveni pregledi | Foto: Unsplash

Iako se podaci još skupljaju, a pilot projekt preventivnih pregleda još nije završio, predstavljeni su dosadašnji rezultati, a oni ukazuju na opravdanost samih pregleda. Trenutno su na redu pregledi u Primorsko-goranskoj županiji, a više o preventivnim pregledima smo već pisali ovdje.

Veliki broj osoba ide na daljnju obradu

Liječnik pregledava umirovljenika
Počeli su preventivni pregledi u pet županija, prvi na redu je bio umirovljenik Ivica

Pilot projekt preventivnih pregleda provodi se u pet županija, a trenutno je na redu posljednja, Primorsko-goranska. Upravo zato su i predstavljeni dosadašnji rezultati na konferencije za medije. Tako je poznato da su pregledi stvarno imali smisla, odnosno kod 64 posto osoba je postavljena odgovarajuća sumnja i upućene su u daljnju obradu.

Kod čak 77 posto osoba su utvrđeni faktori rizika za razvoj kroničnih bolesti poput povećane tjelesne težine ili pretilosti, odstupanje lipidograma te povišeni krvni tlak. Pušača je više od 50 posto što je značajan udio s obzirom na hrvatski prosjek od 25 posto, objasnili su iz Ministarstva zdravstva.

‘Prevencija je majka mudrosti’

Ministar zdravstva Vili Beroš je otkrio zašto su pregledi imali smisla, ali i istaknuo je da je prevencija majka mudrosti.

– Iako se podaci još prikupljaju, jer su preporučene dodatne dijagnostičke obrade u tijeku, već prvi rezultati ovih preventivnih zdravstvenih pregleda ukazuju na njihovu opravdanost. Ako smo na vrijeme otkrili kod dvije trećine ljudi rizike za kronične, prvenstveno kardiovaskularne bolesti i time prevenirali smrtne ishode ili teške posljedice infarkta ili moždanog udara, ako smo u ranoj fazi detektirali eventualne maligne bolesti i time povećali mogućnosti izlječenja tih osoba, učinili smo mnogo. Prevencija je majka mudrosti – to potvrđuje i ovaj naš Pilot – projekt preventivnih zdravstvenih pregleda koji je ujedno utkan i u slogan reforme zdravstva ‘Zdravlje je prvo’, istaknuo je ministar Vili Beroš.

Podsjećamo, preventivni pregledi se provode u pet županija: Osječko – baranjskoj, Sisačko – moslavačkoj, Međimurskoj, Splitsko – dalmatinskoj županiji i od jučer u Primorsko – goranskoj županiji. Cilj im je pozvati građane koji su stariji od 40 godina, a koji dvije godine nisu bili na pregledu kod liječnika da provjere kakvo im je zdravlje. Prema predstavljenim rezultatima čini se da je ovaj pilot projekt urodio plodom, a ministar je jučer i najavio da su na korak od pokretanja preventivnih pregleda na razini cijele Hrvatske.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap