Rakija doista nije dobar izbor pića prije jela: Ova pića su bolji odabir ako ne želite jesti na prazan želudac

Luka Kalac
5. svibnja 2024.
Zdravlje
A- A+

Na ovim prostorima, zadržao se običaj ispijanja rakije prije jela. Iako rakija slovi kao lijek za pojedince, postavlja se pitanje je li to doista tako. Vjerojatno niste razmišljali o tome kako samo jedna čaša rakije prije ručka šokira vaš želudac, ali i čitavu probavu što vam samo može pokvariti jelo. Ako volite nazdraviti prije samog jela, mudrije bi bilo, da birate gorko piće i to u malim gutljajima, kao što se to činilo u antičkoj grčkoj, asirskoj, egipatskoj i tatarskoj kulturi. Ovo su neka od gorkih biljnih pića koja se konzumiraju u zemljama Europe i možda bi bila fenomenalan izbor za vas.

Iz boce se nalijeva rakija u dvije čaše.

Rakija | Foto: Freepik

Rakija prije jela je čest običaj u našoj regiji, neovisno je li vam netko pripremio obrok u nečijem domu ili u restoranu. Imajte na umu kako ova navika navodno ne potiče apetit i ne poboljšava okus jela, što je suprotno uvriježenom mišljenju. Za razliku od rakije, pravi izbor žestokog alkoholnog pića prije jela doista će uvelike pomoći probavi.

Samo jedna čaša rakije prije obroka šokirat će vaš želudac, a njime i čitavu probavu što vam samo može pokvariti jelo. Srećom, za one koji vole nazdraviti prije jela, daleko bolji izbor bilo bi gorko piće u malim gutljajima. Njime nećete zatvoriti okusne pupoljke, već naprotiv, pripremit ćete ih, stimulirat ćete želučane sokove i olakšati probavu hrane.

Ne birajte ništa slatko

Bonton propisuje kako biste ljuta kratka pića trebali zamijeniti gorkim biljnim pićima koja sadrže manji postotak alkohola u sebi. Doista ne biste trebali izabrati ništa slatko jer će vam to pojačati lučenje želučane kiseline. Upravo zbog toga takva pića biste trebali konzumirati poslije jela, piše punkufer.dnevnik.hr.

Navodno, konzumacija gorkih pića prije obroka potječe još iz antičke Grčke. Bila je to preporuka oca medicine, Hipokrata jer su takva pića, prema njegovim riječima, poticala probavu, kao što je u to vrijeme bio slučaj s aromatiziranim gorkim vinima prije jela. Takvi slučajevi zabilježeni su u raznim drevnim kulturama kroz povijest, od asirske do egipatske i tatarske.

Zanimljivo je i to da je aperitiv postao popularan na kraju 18. stoljeća, pogotovo u Italiji. Vermut, martini i campari su neka od pića koja su postala vrlo poznata i željena, zbog čega su nastale i njihove podvrste.

rakije
Umirovljenik iz Našica otkrio kako ispeći najbolju rakiju

Digestiv je daleko bolji od rakije prije jela

Ako želite poboljšati probavu i stimulirati cirkulaciju, digestivi su onda odlična izbor nakon što pojedete obrok. S jedne strane, Francuzi preporučuju određeni konjak, rakiju ili Chartreuse (kartuzijanski biljni liker). S druge strane, Talijani će prije odabrati gorki amaro, rakiju od grožđa ili Fernet-Branco (gorki liker koji sadrži više od 40 biljaka i začina poput aromatične smole, rabarbare, kamilice, kardamoma, aloje, šafrana, kantariona i drugih), prenosi punkufer.dnevnik.hr.

Za razliku od njih, Nijemci će odabrati likere kao što su Kräuterlikör i Underberg, ali zato su ojačana vina prvi izbor u Španjolskoj i Portugalu. Ne zaboravite odgovorno uživati u alkoholnim pićima.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap