Problemi s lijekovima: Neki imaju prenisku cijenu, a drugih nedostaje

Ana Kanazir
15. ožujka 2023.
Zdravlje
A- A+

Osim problema s kojima se svaki dan suočavaju liječnici diljem zemlje, postoje i problemi s lijekovima. Često se priča o nestašicama, a sada je u fokusu i njihova cijena. Točnije, uspoređuje se cijena lijekova s cijenom žvakače gume ili kave, a ovo onda može značajno utjecati na njihovu nestašicu i promjenu cijena.

lijekovi tablete

Foto: Rawpixel

Najčešće se radi se o lijekovima na recept za kojima je često velika potražnja, a to su lijekovi za visoki tlak, dijabetes ili za rad srca. Kako je rekla predsjednica Hrvatske ljekarničke komore, rješenje je korigiranje načina na koji se definiraju cijene generičkih lijekova.

Osoba uzima tabletu iz kutije u ruku
Uzimanje lijekova: Doktorica nam je objasnila na što sve treba obratiti pažnju kako bi najbolje djelovali

Treba korigirati način na koji se definiraju cijene

Kako je rekla Ana Gongola, članica Uprave Sandoz problem su i stalni rast troškova transporta, energenata, rada eksponencijalno rastu, dok cijene lijekova padaju.

– S jedne strane imamo situaciju suočavanja s mogućim nestašicama, s druge strane imamo zahtjev pacijenata i za kvalitetnijom zdravstvenom skrbi i za uvođenjem novih tehnologija u zdravstveni sustav, rekla je u intervjuu Martini Bolšec Oblak za Dnevnik.hr Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj.

Problem su i lijekovi koji su jako jeftini, odnosno cijena im je kao i cijena žvakače gume, a o tome je sve rekla predsjednica Hrvatske ljekarničke komore, Ana Soldo.

– To nema nikakvog smisla jer je puno znanja i tehnologije uloženo u tu jednu kutijicu koja izgleda jednostavno, a puno vrijedi. Mislim da je i problem zdravstvenih usluga koje su toliko jeftine. Treba korigirati način kako se definiraju cijene generičkih lijekova, ali i zdravstvenih usluga, rekla je Soldo.

Nestašica lijekova je česti problem

Osim toga, već je poznato kako nedostaje lijeka za dijabetes zbog nove popularne dijete, ali se njegov povratak u ljekarne očekuje 18. ožujka.

– Lijekova trenutačno imamo, ali dobivamo ograničene količine iz veledrogerija. Ako se dogodi da taj dan dobijemo više pacijenata nego što imamo sirupa, onda uvijek možemo izraditi”, kazala je Marina Marušić Fojs, ravnateljica zdravstvene ustanove za Dnevnik.hr.

Kao što smo već pisali ovdje, nestašica lijekova nije ništa novo i do nje dolazi često, ali je dobra stvar da se uvijek može pronaći alternativa svakom lijeku koji se koristi za istu namjenu.

Osim toga, stalno se povećava potražnja za lijekovima jer Hrvati uzimaju puno lijekova na svoju ruku, bez konzultacije s liječnicima. Kako do ovoga ne bi došlo, doktorica nam je u ovom tekstu objasnila kako pravilno uzimati lijekove i na što sve obratiti pažnju.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap