Preventivni pregledi: Poznato je kada kreću, gdje će se održati, ali i što će sve uključivati

Ana Kanazir
18. ožujka 2023.
Zdravlje
A- A+

Preventivni pregledi će krenuti u travnju i to u pet županija, a obuhvatit će ukupno 1.000 građana starijih od 40 godina koji dvije zadnje godine nisu bili kod svojeg liječnika obiteljske medicine. Građani će pozive za preglede dobiti na kućnu adresu, telefonom ili e-mailom, a na dan obavljanja pregleda će dobiti i slobodan dan. Ako će se pokazati učinkovitima, na jesen bi ovi pregledi trebati krenuti i na nacionalnoj razini diljem Hrvatske.

Liječnik pokazuje pacijentu rezultate pretrage na prijenosnom računalu

Ilustracija: Rawpixel

Nakon što su prihvaćena i izglasana oba zdravstvena zakona u Hrvatskom saboru, sada su poznati i detalji oko pilot-projekta preventivnih pregleda. Kako je rečeno na konferenciji za medije, preventivni pregledi će se provesti u Osječko-baranjskoj, Sisačko-moslavačkoj, Međimurskoj, Primorsko-goranskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a trajat će četiri mjeseca.

Liječnica mjeri tlak starijoj osobi u ambulanti
Uskoro kreću preventivni zdravstveni pregledi: Bit će posebno usmjereni k jednoj skupini građana

Kako do preventivnih pregleda?

Poznato je kako će u projektu sudjelovati pet domova zdravlja, točnije 364 timova obiteljske medicine. Iako su pregledi namijenjeni starijima od 40 godina, prednost će imati oni od 40 do 44 godine, jer oni najmanje odlaze liječniku, prenosi Index.

– Jačanjem prevencije unapređujemo dijagnostiku takvih bolesti, unapređujemo liječenje i u konačnici ishode. To je naš cilj. U zemlji gdje imamo doajena prevencije, prof. Andriju Štampara, dosta moramo poraditi na tome i tako se može unaprijediti sve zdravstvene ishode, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš u Dnevniku HRT-a.

Koji će se pregledi obavljati?

Ono što je sve zanimalo je koji će se pregledi obavljati, a sada je i to poznato. Pretrage će ovisiti o dobu i spolu, a uključivat će: krvne pretrage, pregled srca, pluća, trbuha i ekstremiteta, određivanje Indeksa tjelesne mase, denzitometriju za starije od 65 godina, kontrolu vida i sluha, mamografske preglede i Hemokult test za starije od 50 godina koji se nisu odazvali na nacionalne preventivne programe za rano otkrivanje raka dojke i raka debelog crijeva. Pregledi su potpuno besplatni, a osoba koja će na njih otići će dobiti i slobodan dan na poslu. Poziv za pregled će stići poštom, mailom ili telefonski, prenosi Index.

Također, preglede će provoditi domovi zdravlja, ali i liječnici obiteljske medicine koji će ih provoditi u slobodno vrijeme, ali će za to biti dodatno plaćeni. Iako se radi tek o pilot-projektu, najavljen je i nastavak pregleda u listopadu, nakon evaluacije podataka.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap