Poznato je kada kreću preventivni pregledi, ali i kako će izgledati

Ana Kanazir
19. travnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Preventivni pregledi krenut će u svibnju, odnosno nakon praznika rada i to u pet županija u Hrvatskoj. Postoje dva modela ovih pregleda, jedni će se obavljati kod izabranih liječnika, a drugi će biti na punktovima u domovima zdravlja. Cilj je pregledati najmanje tisuću osoba.

Liječnica mjeri tlak starijoj osobi u ambulanti

Preventivni zdravstveni pregledi | Foto: Unsplash

Kao što smo već pisali u ovom tekstu, preventivni pregledi će krenuti u pet županija u Hrvatskoj, a pozivat će se stariji od 40 godina, kao i oni koji nisu bili na pregledu kod liječnika dvije godine.

beroš
Ministarstvo nam je otkrilo da će preventivni pregledi za starije ići eksperimentalno u dvije županije

Preventivni pregledi će se provoditi kako bi se spriječila pojavnost određenih bolesti, odnosno kako bi se prepoznale i tretirale na vrijeme bolesti. Ovaj projekt će trajati do kraja srpnja. Uz Osječko-baranjsku, sudjeluju još Sisačko-moslavačka, Međimurska, Primorsko-goranska i Splitsko-dalmatinska županija. Cilj je pregledati najmanje tisuću osoba, navodi reporterka Zorana Čičak Kulić za RTL Danas.

Važno je napomenuti i kako će svi koji se odazovu na preglede taj dan dobiti slobodan i plaćen dan na poslu. Preglede će obavljati liječnici obiteljske medicine, a obavljat će se u ordinacijama kod liječnika ili na punktovima u domovima zdravlja. Cijeli pregled će obuhvatiti 13 pretraga, od kojih su samo neke mjerenje težine, visine, tlaka, šećera u krvi, dok će se EKG raditi prema potrebi.

– Do sada je sto liječnika obiteljske medicine iskazalo spremnost da se uključi u provođenje preventivnih pregleda, oni će za to biti i dodatno plaćeni, rekao je Tomislav Benjak, voditelj Radne skupine za preventivne zdravstvene preglede za RTL Danas.

 

Copy link
Powered by Social Snap