Povlači se lijek protiv kašlja Bronchostop Trio oralna otopina, koji se može kupiti u ljekarni bez recepta

Ana Kanazir
8. rujna 2022.
Zdravlje
A- A+

Tvrtka Oktal Pharma d.o.o. obavijestila je Agenciju za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) o povlačenju serije 2F0785 lijeka Bronchostop Trio oralne otopine. Do povlačenja je došlo zbog krivo napisanih uputa na kutiji lijeka te je potrebno zamijeniti kutiju lijeka. Ovaj lijek se izdaje bez recepta.

kasalj

Foto: Unsplash

Povlačenje se provodi zbog pogrešnog natpisa. Naime, sada piše kako se lijek treba uzimati u ovim omjerima: „odrasle osobe i adolescenti stariji od 12 godina: 5 ml do 4 puta na dan”, dok je ispravan navod “Odrasle osobe i adolescenti stariji od 12 godina: 15 ml do 4 puta na dan”. Nakon što se promijeni kutija lijeka i napišu pravilne upute, lijek će biti vraćen u prodaju u ljekarne, javljaju iz HALMED-a.

Starija gospođa uzima lijek s jednom rukom, a u drugoj drži čašu vode
U Hrvatskoj vlada nestašica lijekova Rivotril i nekih oblika Klavocina

Povlačenje navedene serije lijekova ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta jer postoje slični lijekovi za predmetne terapijske indikacije. Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije. Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka.

Inače, radi se o tradicionalnom biljnom lijeku koji se primjenjuje za ublažavanje suhog kašlja kao i kašlja tijekom noći. osim povlačenja lijekova, nedavno je došlo i do nestašice određenih lijekova, a o više o tome možete vidjeti ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap