U Hrvatskoj vlada nestašica lijekova Rivotril i nekih oblika Klavocina

Ana Kanazir
30. kolovoza 2022.
Zdravlje
A- A+

Iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) se doznaje kako je došlo do nestašice određenih lijekova zbog kašnjenja u proizvodnji. Radi se o lijeku koji se koristi kod tretiranja epilepsije i o određenim oblicima lijeka Klavocina.

lijekovi

Foto: Pixabay

Lijekovi će se brzo ponovno pojaviti u ljekarnama.

Kada se očekuje normalizacija opskrbe?

Rivotril se inače koristi za sprječavanje epileptičkih napadaja i liječenje epilepsije i već neko vrijeme nije prisutan na tržištu, a njegov povratak na tržište se očekuje do 5. rujna. Pacijenti koji koriste ovaj lijek, mogu se obratiti svojem liječniku.

-Liječnici vrlo rijetko mijenjaju terapije jer se promjenom terapije, čak i primjenom lijeka nekog drugog proizvođača, može promijeniti klinička slika pacijenta. Tog lijeka s vremena na vrijeme nedostaje na tržištu, a prema informacijama koje imamo iz veledrogerija tržište bi se trebalo brzo normalizirati, izjavila je Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore za Hinu, a prenio N1.

Klavocin je u ljekarnama dostupan u obliku praška za oralnu primjenu, dok će neki oblici Klavocina koji se izdaju na recept u ljekarnama biti dostupni tek od 1. listopada. Iz HALMED-a kažu kako nestašica Klavocin tableta za oralnu suspenziju/raspadljive tablete i oblika lijeka za bolničku primjenu mogla potrajati do kraja godine, piše N1.

Dnevnik 78-godišnjaka: "Moji lijekovi su mi jedino društvo, moja dob mi je teret i živim u samoći"

Koji još lijekovi nedostaju?

HALMED je također izvijestio da trenutno na tržištu nedostaje i pojedinih lijekova za snižavanje temperature, za visoki krvni tlak, neki lijekovi iz skupine antibiotika, no da za te lijekove ima zamjenskih lijekova s istim djelatnim tvarima ili iz istih terapijskih skupina.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap