Potočarka je najzdravije povrće na svijetu: Ne samo da daje poseban okus jelima, već je izuzetno ljekovita

Luka Kalac
21. siječnja 2024.
Zdravlje
A- A+

Ako ste ljubiteljica ili ljubitelj narodne medicine, potočarka je neizostavan dio vaše kućne ljekarne. Ne samo da pomoću nje možete tretirati kožna oboljenja, već je možete koristiti i kod opadanja kose. Isto tako, može dati fenomenalan okus vašim jelima.

Potočarka (Nasturtium officinale) je jedno od najzdravijih povrća. Riječ je o trajnoj zeljastoj biljci iz porodice kupusnjača.

Potočarka | Unsplash / Nebular Group

Potočarka je još jedna od biljaka za koju se može reći da je pomalo zaboravljena. Njezina upotreba datira još od drevne egipatske civilizacije jer sadrži iznimno ljekovita svojstva. U to vrijeme bila je najzastupljenija na području Euroazije, ali danas gotovo da nema svijeta u kojem je se ne može pronaći.

Ljekovitost u obliku soka

U narodnoj medicini potočarka se koristi u ljekovite svrhe i to u obliku soka. Ni u kom slučaju nemojte konzumirati čisti sok od potočarke jer može uzrokovati upalu želuca i crijeva, stoga bi najbolji izbor bio pripravljanje svježeg soka u omjeru s vodom 1:5. U slučaju kožnih oboljenja se preporučuje vanjska upotreba soka potočarke.

Kod opadanja kose i prisutnosti kožnih nečistoća, sok potočarke se utrlja u vlasište ili se stavljaju oblozi na glavu. Riječ je o oblozima od zgnječenih listova koji se stavljaju na oboljela mjesta, a uz to pomažu u liječenju šuge, smanjenju pojave sunčanih pjega na koži i raznih kožnih nečistoća. Ako ste imali problema s gljivicama ili kožnim nečistoćama, od velike pomoći bi vam bio oblog od potočarke.

povrce
Jedemo li 'domaće i nešpricano'? Stručnjaci otkrili kome bismo više trebali vjerovati

Daje poseban okus jelima

Zrela potočarka ima pomalo gorak okus, dok svježa djeluje osvježavajuće. Upravo zbog toga se često koristi u salatama kojima daje poseban okus jer se u tim jelima većinski koristi blaže lisnato povrće.

Ako želite ublažiti ljutinu potočarke, možete je i skuhati. Inače, potočarka ima papreni okus jer ga proizvode isti spojevi koji daju ljutinu goruščici i hrenu, a sve tri navedene biljke pripadaju istoj obitelji biljaka.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap