Posebna aplikacija za zdravlje: Liječnici sada pacijente mogu pregledati online, evo kako to izgleda

Ana Kanazir
5. veljače 2023.
Zdravlje
A- A+

Novo vrijeme nosi i nove aplikacije, kao i nove mogućnosti. Tako postoji aplikacija za zdravlje Doct putem koje se možete javiti liječnicima videopozivom, a oni će vam na daljinu postaviti dijagnozu. Dobro je znati da se aplikacija mjesečno naplaćuje 6 eura, odnosno obiteljska pretplata iznosi 12 eura. Ovo je odlično rješenje za liječenje na otocima gdje nedostaje liječnika, a kako to izgleda u praksi je ispričala liječnica na Korčuli.

Ilustracija: Rawpixel

Liječnica obiteljske medicine Lea Bošnjak je voditeljica medicinskog tima na aplikaciji, a upravo tamo je i dostupna svim pacijentima cijeli dan. Kako funkcionira aplikacija za zdravlje, otkrila je u intervjuu.

U nekim slučajevima zovu i Hitnu pomoć

Nije tajna da postoje posebne aplikacije koje znatno skraćuju vrijeme obavljanja nekih stvari, ali i olakšavaju poslove. Već smo ovdje pisali o jednoj takvoj aplikaciji Meddox koja na jednom mjestu pohranjuje medicinske nalaze. Ipak, Doct je nešto drugačija jer pruža kontakt uživo putem videopoziva.

Zbogom gubljenju medicinskih nalaza, ova ih aplikacija pohranjuje sve na jednom mjestu

– Zovu pacijenti za neke dermatološke promjene. Bile su vodene kozice, tu smo isto gledali promjene na djetetu. Majka je snimila dijete i htjela je saznati je li riječ o vodenim kozicama ili ne. Imali smo i jednog pacijenta koji je jako želio znati u kakvom je stanju grlo, rekla je doktorica Bošnjak za Danas.hr.

Dodala je i kako kod hitnih poziva liječnici koji rade u sklopu aplikacije sami zovu Hitnu pomoć ili kažu pacijentu da on to napravi što prije.

U timu je 50 liječnika,a očekuje se pojačanje

Pacijenti trebaju samo ispuniti svoje podatke, a onda će i dobiti svoj karton. U timu je 50-ak liječnika obiteljske medicine, a krajem ovog mjeseca se očekuje i pojačanje. Ipak, ova aplikacija nije besplatna pa ćete za nju morati izdvojiti 6 eura na mjesec, odnosno 12 eura ako kupujete obiteljsku pretplatu.

Ovo je prva takva aplikacija za zdravlje u Hrvatskoj, a njezin autor Alen Pecirep je rekao i kako su odlučili donirati jedan besplatni poziv svima u potrebi. Iako odlična ideja, aplikacija ne može u potpunosti zamijeniti liječnika, ali će poslužiti kao prva pomoć, a posebno će korisna biti u područjima gdje nije toliko dostupna zdravstvena zaštita, kao što su otoci i ruralne sredine.

 

Liječnik pokazuje pacijentu rezultate pretrage na prijenosnom računalu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap