Pet razloga zašto bismo trebali jesti ovu namirnicu na lošem glasu

Jasmina Grgurić Zanze
24. srpnja 2021.
Zdravlje
A- A+

Moderne dijete i stilovi prehrane favoriziraju bjelančevine, a zapostavljaju ugljikohidrate potpuno ih izbacujući iz prehrane, što nikako ne može biti zdravo za naš organizam. Nisu svi ugljikohidrati isti ni štetni, pogotovo ako ih konzumiramo umjereno i pripremljeno na ispravan način. Ova namirnica sastavni je dio kuhinje, a bez ikakvog razloga došla je na loš glas. Donosimo stoga pet razloga zašto biste je trebali jesti.

Juha od krumpira Foto: Pixabay

Nisu svi ugljikohidrati loši i štetni pa čak ni oni koji su nezasluženo dospjeli na loš glas. Dapače, potrebni su kako bi organizmu osigurali energiju. Među njima je u posljednje vrijeme ozloglašeni krumpir. No, istina je da je riječ o kvalitetnoj namirnici koja ima pet prednosti za vaše zdravlje. Krumpir je posebno zdrav ako ga kuhamo u ljusci. Izvrsno rješenje su i juhe i salate od krumpira, kao i onaj pripremljen u pećnici s malo masnoće.

Krumpiri su puni vlakana

Krumpiri su prepuni vlakana. Za pet grama dovoljno je pojesti krumpir srednje veličine. Pritom sadrže i topiva i netopiva vlakna koja potiču probavu, snižavaju razinu šećera u krvi i kolesterola te vas čine sitima, piše Eat this.

Imaju više kalija nego banane

Banane su razvikane zbog količine kalija koju sadrže, ali zapravo to nije ni približno količini koju sadrže krumpiri. Jedan srednji krumpir sadrži 897 miligrama Kalija, što je duplo više od banane koja ima 422 miligrama. To je ujedno i četvrtina dnevne preporučene doze.

Bogati su svim vrstama nutrijenata

Uz vlakna i kalij, krumpir je bogat i drugim nutrijentima poput C i B vitamina, mangana, magnezija, fosfora, niacina i folata.

Bogati su rezistentnim škrobom

Ovaj škrob nije lako probaviti, a važan je jer on hrani dobre bakterije u vašem probavno traktu. Osim toga, zbog njega smo dulje siti.

Krumpiri su najzasitnija hrana

Nijedna druga hrana nije toliko zasitna kao krumpir i to kada ga se jede samog, piše Eat this.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap