Namirnica s kojom ne možete pogriješiti: Kuharica razriješila vječnu dilemu oko kuhanja tjestenine

Luka Kalac
27. ožujka 2024.
Novosti
A- A+

Tjestenina je jedna od onih namirnica s kojom definitivno ne možete pogriješiti. Čak i da je, nekim slučajem, prvi put kuhate, sve što trebate znati je ubaciti željenu količinu tjestenine u kipuću vodu. Povremeno je trebate promiješati, kako se ne bi zalijepila i kuhati je pet do sedam minuta, nakon čega je morate procijediti. Ipak, sitne su razlike između dobro pripremljenih i bolje pripremljenih jela pa je kuharica otkrila što biste trebali učiniti da izvučete najbolji okus bilo koje tjestenine. Vječno pitanje oko kuhanja tjestenine je ono treba li u vodu dodati ulja ili ne, a profesionalke su otkrile koji je bolji odabir.

Sirova tjestenina ubačena u vodu u loncu koji se zagrijava.

Tjestenina | Foto: Unsplash / Christine Sandu

Tjestenina je izvrsna namirnica koja je u kratkom periodu gotova i spremna za jelo, no onima koji se ne snalaze najbolje u kuhinji često ispadne prekuhana ili nedovoljno skuhana. Iznimno je važno koristiti dovoljnu količinu vode kako biste izvukli najbolje iz ove namirnice.

Prema pojedinim kuharicama i kuharima, potrebno je čak pet do šest litara vode za pola kilograma tjestenine, koliko najčešće iznosi jedno pakiranje ovog proizvoda. Najbolje smjernice za pravilno kuhanje tjestenine nalaze se u receptu objavljenom na stranici siciliangirl.com.

Evo kako nećete skuhati gumenastu tjesteninu

Kada je riječ o kuhanju tjestenine, pojedincima se ona zalijepi pa smatraju da bi dodavanjem ulja mogli riješiti taj problem, ali izgleda kako se profesionalna kuharica ne bi složila s time.

– Ako ne koristite dovoljno vode, tjestenina će postati gumenasta jer se njeni prirodni škrobovi ne razrjeđuju kako treba. Dodavanje soli je obavezno. Voda u kojoj se kuha tjestenina treba biti slana poput mora, pojasnila je profesionalna kuharica Catherine koja je svoje kulinarske vještine specijalizirala za pripremu talijanske hrane.

Dodati ulje u vodu u kojoj kuhate tjesteninu ili ne?

Tek kada se voda ugrije do točke ključanja, dodajte dostatnu količinu soli, nakon čega biste u lonac s vodom trebali dodati tjesteninu. Ovu namirnicu u posoljenoj i prokuhanoj vodi biste trebate kuhačom miješati svega minutu do dvije. U kuhanju tjestenine, vječno pitanje je treba li u vodu s ovom namirnicom dodati i ulje u vodu. Profesionalna kuharica Catherine se ne bi složila jer se, prema njenim riječima, to ne smije raditi.

– Nemojte dodavati ulje! Umjesto toga, promiješajte tjesteninu odmah nakon što je stavite u kipuću vodu, tako ćete spriječiti da se ona zalijepi za dno posude i jedna za drugu. Dodatak ulja samo će obložiti tjesteninu i umak se neće dobro zalijepiti za nju, naglasila je Catherine.

‘Naredba’ profesionalne kuharice

Lidia Bastianich je poznata američka kuharica istarskog podrijetla. Ona je, također, poput svoje kolegice Catherine, izvrsna poznavateljica talijanske i talijansko-američke kuhinje.

– Nemojte, ponavljam, nemojte dodavati ulje u vodu za kuhanje tjestenine! To je naredba, tvrdi Lidia Bastianich.

Kako kaže, dodavanje ulja u vodu može tjesteninu učiniti ljepljivom jer će se ulje od nje za vrijeme kuhanja odvojiti. Tome treba dodati kako će se prilikom cijeđenja tjestenine ulje isprati i sa sobom povući sav škrob.

– Povremeno miješanje tjestenine pomoći će vam da se ona ne zalijepi, smatra kuharica Lidia.

pesto
Bakina kuhinja: Napravite domaći pesto uz samo nekoliko sastojaka

Evo kada je tjestenina spremna za cijeđenje i jelo

Onima koji tek počinju kuhati, najbolji je orijentir kuhati po vremenu ispisanom na pakiranju, u ovom slučaju, tjestenine. Najbolji savjet koji možete dobiti od kuhara je taj da se ne pridržavate navedenih minuta kuhanja, već je probate i tako procijenite je li spremna za cijeđenje ili ne.

Kada je kušate, a pod zubima je mekana i ne djeluje vam kao da je sirova, a i dalje je zadržala određeni oblik čvrstoće, vrijeme je za skidanje lonca s tjesteninom za štednjaka.

Navodno se talijanski kuhari zgražaju kada vide da se tjestenina ispire vodom. Tim se načinom cijeđenja s nje miče škrob, zbog čega ne može upiti umak koji ste pripremili. Sve što je doista potrebno je ne dodavati ulje u vodu i samo je procijediti i vratiti u lonac s umakom. Pred sobom tada imate idealno pripremljenu tjesteninu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap