Ova žitarica sliči pšenici, ali je daleko vrjednija: Jača kosti i doprinosi probavi
Mnogima nepoznata žitarica kamut izgledom podsjeća na pšenicu, ali je puno bogatija nutritivnim tvarima i lakše probavljiva. Sadrži i do 40 posto više bjelančevina te puno veće količine vitamina, minerala, aminokiselina i masnoća, dok šećer ne sadrži uopće. Bitan je za jake kosti i pomaže u prevenciji osteoporoze, a cink koji sadrži važan je za zdravu probavu.

Žitarica kamut | Foto: Unsplash
Kamut se smatra jednom od najstarijih žitarica koja potječe iz Egipta, a ime u prijevodu sa staroegipatskog jezika znači pšenica. Izgledom podsjeća na pšenicu, no njezina zrna su dvostruko veća od zrna obične pšenice. Za razliku od pšenice, kamut je lakše probavljiv i sadrži daleko više nutritivnih tvari.
Bogat vitaminima A, B i C
Kamut ima bogat, pomalo slatkasti okus, zbog čega se još naziva slatka pšenica. Žitarica je izrazito otporna što znači da pri uzgoju ne treba biti tretirana umjetnim gnojivima i pesticidima. U usporedbi s pšenicom, kamut daleko prednjači u količini hranjivih sastojaka. Njegova zrna sadrže i do 40 posto više bjelančevina te puno veće količine vitamina, minerala, aminokiselina i masnoća, a šećer ne sadrži, piše alternativa-za-vas.com.
Osobito je bogat vitaminima A, B i C te brojnim mineralima od kojih se po udjelu posebno ističu magnezij i fosfor. Zbog velikog udjela masnoća i visoke energetske vrijednosti, kamut je od velike koristi za sportaše kao i za ostale fizički aktivne osobe. Istraživanje provedeno od strane International Food Allergy Association pokazalo je da je ova žitarica, unatoč činjenici da sadrži gluten, čak do 70 posto podnošljivija za osobe osjetljive na njega. Postoje žitarice koje uopće ne sadrže gluten, a jedna od njih je proso.
Čuva kosti i važan za probavu
Kamut ima brojne prednosti, a jedna od njih je očuvanje jakih i zdravih kostiju. Redovita konzumacija pomaže u prevenciji osteoporoze kao i drugih oštećenja kostiju. Vlakna sadržana u kamutu brinu o pravilnom radu i funkcionalnosti probavnog sustava. Primjerice, jedna šalica kuhanog kamuta osigurava od šest do sedam grama dijetalnih vlakana. Za prosječnu odraslu osobu taj iznos zadovoljava 17 posto dnevnih potreba kod muškaraca i gotovo 27 posto kod žena.
Cink prisutan u kamutu također doprinosi zdravoj probavi. Nedostatak ovog minerala povezan je s kroničnim probavnim problemima, osobito s proljevom. Mnoge žitarice korisne su za metabolizam, a jedna od njih je i pir. Prema nekim naznakama cink pomaže i u liječenju čira na želucu pa kamut može biti od koristi i za pacijente s ovim stanjem. Ako osoba pati od čestih glavobolja, nadutosti, plinova, umora, bolova u mišićima, problema s kožom i lošeg zadaha, vjerojatno joj se u tijelu nalaze veće količine toksina, a tu može pomoći ova žitarica.
Kamut je odličan saveznik u procesu prirodne detoksikacije jer sadrži fosfor, mineral koji pospješuje eliminaciju toksina i svih otpadnih tvari iz organizma. Mineral mangan je usko povezan s kognitivnim funkcijama, zbog čega se kamut smatra savršenom hranom za mozak. Nedostatak mangana povezuje se s naglim promjenama raspoloženja, teškoćama u učenju i pamćenju, raznim duševnim oboljenjima pa čak i s epilepsijom. Stoga mangan u optimalnoj količini, upravo onoj koju sadrži kamut, odlično čuva zdravlje mozga. Bulgur je također dobar izvor fosfora i mangana.
Učlanite se u mirovina.hr Viber grupu i budite u toku sa svim najbitnijim vijestima za umirovljenike. Pridružiti se možete klikom na link.