Paradentoza: Što je, zašto je opasna i kako je prepoznati?

Ana Kanazir
6. lipnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Paradentoza je česta bolest desni. Radi se o ozbiljnoj infekciji zubnog mesa koja može utjecati na tkivo oko zubi, ali može i prouzročiti ispadanje zubi. Najčešće se javlja kao rezultat nebrige oko zubi, a može se i spriječiti redovitim pranjem zubi, korištenjem zubnog konca, ali i pregledom kod stomatologa. Ako se ne tretira, može dovesti do raznih komplikacija za zdravlje.

Stariji bračni par peru zube ispred ogledala

Redovito pranje zubi može smanjiti pojavu paradentoze | Foto: Pexels

Paradentoza je opasna bolest desni koja se može prepoznati po boji zubnog mesa, ali i po čestom krvarenju desni za vrijeme pranja zubi. Važno je reagirati na prve simptome i savjetovati se s liječnikom. Treba paziti na oralnu higijenu jer, kako smo pisali ovdje, loša oralna higijena može utjecati i na pojavu demencije.

Zubar popravlja zube pacijentu
[ANKETA] Pranje zubi mnogi zanemaruju, a za kvalitetnu oralnu higijenu važna je još jedna stvar

Kako prepoznati paradentozu?

Ova se bolest može prepoznati po drugačijem izgledu zubnog mesa, odnosno ono će biti drugačije boje, a često će biti i natečeno. Ostali simptomi su:

  • Natečeno zubno meso
  • Svijetlo ili tamno crveno ili ljubičasto zubno meso
  • Zubno meso osjetljivo ili bolno na dodir
  • Zubno meso koje lako krvari
  • Krvarenje za vrijeme pranja zubi
  • Loš zadah koji se pojavljuje i nakon pranja zubi
  • Gubitak zubi
  • Bol kod žvakanja
  • Povlačenje zubnog mesa

Što uzrokuje paradentozu?

Ovo stanje najčešće počinje od pojave plaka. To je ljepljivi film koji se nalazi na zubu, a koji se većinom sastoji od bakterija. Jednako tako, osobe koje imaju gingivitis, koje puše, kojima nedostaje određenih vitamina kao što je vitamin C, osobe koje imaju određene bolesti kao što su dijabetes ili reumatoidni artritis ili one kojima je loša oralna higijena često su u većem riziku od dobivanju paradentoze.

Paradentozu dakle uzrokuju bakterije koje se mogu nalaziti na zubnom mesu ili u jastučićima koji se mogu napraviti između zuba i zubnog mesa. Na njezinu pojavu može utjecati i genetika, odnosno osoba može naslijediti ovo stanje ako netko u njezinoj obitelji ima problema sa zubnim mesom ili ako netko ima paradentozu.

Može li se paradentoza spriječiti?

Da, prije svega je važna dobra oralna higijena i to pranje zuba dva puta na dan. Ne smije se zaboraviti i povremeno korištenje zubnog konca. Drugi način zaštite od ovog stanja je redovit odlazak kod stomatologa, čišćenje kamenca i plaka, a po potrebi i korištenje određenih proizvoda.

Važno je i izbjegavanje pušenja cigareta i ispijanje alkohola te izbjegavanje šećera. Pomoći može i zubna pasta koja sadrži fluor, kao i redovito mijenjanje četkice za zube. U ovom tekstu smo pisali kako Hrvati ne vode dovoljno brige o svojim zubima, ali i koliko su opasne stare zubne četkice.

Može li se paradentoza liječiti?

Kao prva pomoć kod ovog stanje je redovito čišćenje plaka i kamenca, kao i jastučića koji se mogu napraviti na zubnom mesu. S druge strane, pomoći će i određeni gelovi, proizvodi ili antibiotici.

Ako ovi svi lijekovi i načini ne pomažu, u nekim će slučajevima biti potrebna operacija koja se radi pod lokalnom anestezijom. Paradentoza koja se ne tretira može uzrokovati brojne probleme u tijelu, a jedan od njih je i povećana šansa za pojavu moždanog ili srčanog udara.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap