Palijativna skrb u Istri: Pacijenti moraju ići u udaljene županije, a javlja se i još jedan problem

Ana Kanazir
23. siječnja 2023.
Zdravlje
A- A+

U Istri postoji samo 15 ugovorenih palijativnih kreveta u Pazinu, Labinu i Umagu. Osim toga, ponuđeno im je skrb u bolnicama u Ogulinu i u Kninu, što im je ipak u većini slučajeva predaleko. Da stvar bude još gora, rješenje bi mogao biti hospicij u Puli koji još nije u funkciji.

Palijativna skrb | Unsplash

Palijativna skrb | Unsplash

Kao što smo već pisali, svugdje nedostaje liječnika i općenito medicinskog osoblja, a situacija nije drugačija ni u Istri. Upravo zbog ovog nedostatka osoblja, pacijenti se šalju doma i nije im omogućena palijativna skrb u Istri.

lijecnik
Nedostatak liječnika: Iz KBC-a Rijeka u mirovinu ove godine otišlo čak 73 djelatnika, a u Istri odlazi 13 liječnika

Nema mjesta, ali ni medicinskog osoblja

U posljednja tri mjeseca je ukupno 130 ljudi kojima treba palijativna skrb otpušteno iz pulske bolnice jer slobodnog mjesta za bolesnike nema. Osim toga, nema ni medicinskog osoblja koje bi ih moglo liječiti.

Podsjećamo kako je svugdje veliki problem nedostatak liječnika, a kako kaže predsjednica Koordinacije liječnika obiteljske medicine, Nataša Ban Toskić za pet godina ostat ćemo bez 30 posto liječnika. Još u prosincu smo pisali kako je u mirovinu iz KBC-a Rijeka otišlo 73 zaposlenika, dok će u Istri ove godine iz domova zdravlja otići 13 mladih liječnika, a još 13 ih stječe uvjete za mirovinu, o čemu smo pisali ovdje.

Nezgodno rješenje je liječenje izvan županije

Mjesto za palijativnu skrb mogu dobiti osobe, ali preko HZZO-a samo na mjesec dana u tri stacionara u Istri, a ako je tamo sve popunjeno bolesnici se šalju u druge gradove, od kojih su neki poprilično udaljeni od njihovog doma.

– Resurse za smještaj takvih bolesnika imamo u tri stacionara u Istri, i to na mjesec dana preko HZZO-a, ali su i tamo kapaciteti ograničeni zbog nedostatka medicinskog kadra. Kasnije su rješenje ustanove izvan naše županije u koje neki bolesnici odbijaju ići jer ne žele umrijeti daleko od kuće. Na palijativni odjel OB Ogulin, hospicij u Rijeci, OB Knin OB Klenovnik smještamo bolesnike na dva mjeseca uz obvezu nadležnog centra za socijalnu skrb da im se nakon toga osigura trajan smještaj, rekla je medicinska sestra palijativnog tima Opće bolnice Pula, Nada Tadić za Glas Istre.

S druge strane, dobra je vijest da će Pula početkom veljače dobiti i prenoćište za beskućnike. Grad Pula je izdvojio 300.000 kuna za opremanje prenoćišta i zapošljavanje djelatnika, a više o tome smo pisali ovdje. Osim toga, gradi se i novi dom za starije osobe u Istri, točnije u Pazinu koji će biti otvoren u siječnju iduće godine, a više možete vidjeti ovdje. Ipak, palijativna skrb u Istri će izgleda morati još malo pričekati s boljim danima.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap