Ovih pet stvari pomoći će nam da usporimo starenje mozga

Jasmina Grgurić
18. kolovoza 2021.
Zdravlje
A- A+

Kako starimo, tako stari i naš mozak. Prirodni tijek života utječe na strukturu naših stanica, a posljedice su zaboravljanje, loša koncentracija i teškoće s prisjećanjem i pronalaženjem stvari. No, postoje aktivnosti koje će čestim prakticiranjem naš mozak održati mladim.

Ilustracija: Rawpixel

Starija životna dob, ali i neke navike poput alkohola i pušenja povećavaju šansu da ćemo razviti demenciju. Nije svako zaboravljanje znak za uzbunu, no možemo već i ranije početi prakticirati one aktivnosti koje će usporiti proces starenja našeg mozga.

Dodatna tri bitna čimbenika koja ubrzavaju starenje mozga su dijabetes, kolesterol i visoki krvni tlak. Krvni tlak i kolesterol bitno utječu na zdravlje srca, ali i na zdravlje mozga. Istraživanja su pokazala kako visoki krvni tlak utječe na lošije kognitivne aktivnosti te povećava šansu od Alzheimerove bolesti, piše N1.

Prakticiranjem određenih aktivnosti naš će mozak biti u formi.

Mentalna aktivnost

Što više zadataka zadajemo našem mozgu, to će on kroz traženje rješenja raditi bolje. U tomu nam uvelike pomažu križaljke, pitalice, premetaljke, ali i čitanje knjiga. Učenje novih stvari isto je idealna moždana aktivnost.

Ranije umirovljenje povezano s bržim starenjem mozga

Tjelesna aktivnost

Tjelovježba ne služi samo jačanju mišića, nego i jačanju mozga. Naime, vježbanje omogućava da kisik lakše dođe do dijela mozga koji je zaslužan za razmišljanje. Ako niste za velike tjelesne napore, pomoći će već i hodanje. Odlične su i vježbe koje možemo raditi u krevetu. Izvrsna vježba za mozak je ležanje na leđima i udaljavanje suprotne noge sa suprotnom rukom od tijela.

Prehrana

Ne smijemo zaboraviti na hranu za mozak, kao što su voće, povrće, orašasti plodovi, maslinovo ulje i općenito namirnice bogate Omega-3 masnim kiselinama i B vitaminima.

Vitamini

Vitamin D je važan za pamćenje, a jednako tako je važno unositi dovoljno Omega-3 masne kiseline, dovoljno vitamina B12, a postoje i suplementi na biljnoj bazi koji mogu ojačati naš mozak.

 Dobar san i smanjen stres

Stres može negativno utjecati na mentalno zdravlje i zdravlje mozga. Stres možemo smanjiti molitvom ili meditacijom, tehnikama pravilnog disanja te manjom brigom i ne razmišljanjem o problemima. A bez dobrog sna nema ni dobre forme našeg mozga.

Vježbajte tijelo i um, riješite se stresa i jedite hranu bogatu vitaminima, a vaš će vam mozak biti zahvalan.

 

Ovih pet stvari pomoći će nam da usporimo starenje mozga
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap