Ovih 5 napitaka mogu biti jako štetni za vaše srce

Jasmina Grgurić Zanze
16. travnja 2021.
Zdravlje
A- A+

Srčani udar jedna je od najčešćih bolesti koja pogađa starije osobe. Nakupljanje masnih naslaga koje stvaraju plak na krvnim žilama dovodi do suženja arterija, što blokira protok krvi u srce. Jednim dijelom za to su odgovorne naše navike. No, uzrok nije samo masna i nezdrava hrana, nego i napici koje konzumiramo.

Foto: Pixabay

Promjenom životnih navika možemo smanjiti rizik od srčanog udara. Pritom je vrlo važna naša prehrana, ali i napici koje konzumiramo ne razmišljajući o njihovoj štetnosti.

Ovih pet napitaka morate se čuvati ako želite očuvati zdravlje vašeg srca ili ih barem svesti na najmanju moguću mjeru:

Zaslađeni sokovi

Velika količina šećera koja se nalazi u sokovima, pogotovo onima gaziranima, predstavlja veliku opasnost po naše zdravlje.

“Istraživanje je pokazalo da slatka pića mogu povećati rizik od srčanih bolesti, što je vodeći uzrok srčanih udara” – pojašnjava dr. Cedrina Calder.

Preporučuje se da ograničite unos gaziranih pića i drugih zašećerenih napitaka jer to može biti presudno za zdravlje vašeg srca.

Kava

Premda se prednosti kave često naglašavaju, previše ovog napitka može biti i te kako štetno. Naime, pretjerana konzumacija može biti štetna za naše srce, piše Eat this. No, bez brige, jer u jednoj do dvije šalice ipak možete uživati. Sve više od toga trebalo bi izbjegavati i nadomjestiti šalicom čaja.

Alkohol

Ovdje se nema što posebno objašnjavati, jer alkohol je štetan i sve više od čaše piva ili vina može biti kobno za vaše zdravlje. Osobe koje konzumiraju alkohol imaju povećani rizik od srčanih bolesti. Studije su pokazale da žene koje redovito piju imaju mnogo veći rizik od razvoja srčanih bolesti od muškaraca koji redovito piju. Poput kave, umjereno pijenje alkohola je u redu, ali prekomjerna konzumacija alkohola može uzrokovati veliki problem po naše zdravlje.

Shake

Piće koje na prvu djeluje potpuno bezazleno, uopće to nije. Razlog leži u velikim količinama šećera i nezasićenih masti koje sadrže. Sve to, pogađate, uopće nije dobro za naše srce.

Energetska pića

Nije nešto što starije osobe, srećom, piju, ali svakako treba izbjegavati. Energetska pića uzrokuju abnormalne srčane ritmove te su prepuna šećera i kofeina. Do najgorih posljedica dolazi kada se ti napici miješaju s alkoholom ili drugim tvarima.

Ako želite održati srce zdravim, štetne napitke možete zamijeniti zelenim čajem, savjetuje Eat this. Zeleni čaj može umanjiti štete koje nastaju konzumiranjem ovih napitaka, a povezan je i s drugim zdravstvenim blagodatima.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap