Ovih 11 namirnica najbolje su za osobe starije od 50 godina

Jasmina Grgurić Zanze
17. siječnja 2021.
Zdravlje
A- A+

Kako starimo mi, tako stari i naš metabolizam. Nije tajna da više ne možemo kao nekada uživati u kasnim i masnim zalogajima te da nam određena hrana puno teže “sjedne” nego prije. Ipak, to ne znači ne bismo smjeli uživati, već samo trebamo voditi više računa o namirnicama koje unosimo u naš organizam. Ovih 11 preporučuju se svakodnevno osobama starijima od 50 godina!

Photo: Pixabay

Uravnoteženom prehranom poboljšat ćemo naše zdravlje i usporiti starenje. Prema Healt and Human Research, ovih 11 namirnica posebno su dobre za osobe starije od 50 godina.

Grah

Ako želite smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i visokog kolesterola, za koje se šanse povećavaju od srednje životne dobi nadalje, konzumirajte grah. Naime, samo tri četvrtine šalice graha ili leće smanjuje kolesterol za 5 posto. Razinu šećera u krvi grah smanjuje i kod onih koji već imaju povišeni šećer. Najbolje je pritom izbjegavati konzervirane verzije.

Photo: Pixabay

Zob

Zob je prepuna beta-glukana, čija vlakna smanjuju masnoće u krvi. Ona čiste naše arterije, a znanstvenici su nedavno potvrdili da smanjuju upalne procese u tijelu te mogu pomoći čak i u borbi protiv koronavirusa.

Photo: Unsplash

Jabuke

Vlakna iz jabuke također povoljno utječu na smanjenje šećera u krvi i kolesterola. Sadrže i kvercetin koji snižava krvni tlak, a prepune su i vitamina C, kalija i antioksidansa. Birajte one domaće.

Photo: Pixabay

Orašasti plodovi

Umjesto grickalica poput smokija i čipsa, prepunih nezdravih masnoća i soli, radije birajte orašaste plodove. Manja šaka raznih orašastih plodova smanjuje i rizik od srčanog i moždanog udara za čak 28 posto.

Photo: Pixabay

Lisnato povrće

Ljudi koji jedu puno zelenog lisnatog povrća, poput špinata i kelja, imaju kognitivne sposobnosti poput onih koji su od njih mlađi 11 godina, a ne konzumiraju takve namirnice, potvrdili su znanstvenici.

Photo: Pixabay

Bobičasto voće

Fitokemikalije iz bobičastog voća povećavaju dotok krvi u mozak te smanjuju upalne procese u našem tijelu. Na taj način štitimo se od razvoja Alzheimerove bolesti i ostalih demencija, a ujedno naš organizam opskrbljujemo vrijednim vlaknima, vitaminima i mineralima. Iako je riječ o sezonskoj namirnici, uvijek možemo posegnuti za smrznutim varijantama na akciji.

Photo: Pixabay

Jogurt

Kako starimo, tako su nam sve potrebniji proteini. Dobro je to za naše mišiće i kosti pa tako povećanje dnevnog unosa može biti i te kako korisno. Jogurt je savršen izvor kalcija, na čiji unos s godinama trebamo paziti.

Photo: Pixabay

Mrkva

Brojne prednosti proizlaze iz redovnog konzumiranja mrkve. Ona snižava krvni tlak i masnoće u krvi, jača imunitet, poboljšava probavu te smanjuje rizik od raka. Sadrži i vrijedna vlakna, vitamine A, B, C, E i K te minerale poput željeza, kalija, bakra i mangana. Tu je i beta karoten kao važan antioksidanas koji između ostaloga štiti i našu kožu.

Photo: Pixabay

Cikla

Cikla čisti krv, sadrži vitamine C i A te folnu kiselinu, vlakna, kao i vrijedne minerale; kalcij, kalij, mangan i željezo. Također, njezini antioksidansi smanjuju rizik od razvoja zloćudnih bolesti.

Photo: Pixabay

Tamna čokolada

Na ovom popisu nalazi se i jedna delicija. Istraživanja potvrđuju da si možemo priuštiti čak i od 30 do 60 grama dnevno. Tamna čokolada snižava kolesterol i krvni tlak, poboljšava rad mozga i štiti kožu od sunčevih zraka.

Photo: Pixabay

Avokado

Avokado je posebno pogodan izbor za starije zbog zdravih masnoća koje sadrži, održava naš kolesterol i krvni tlak u normali, a tu je i 20 različitih vitamina i minerala; kalij, bakar te vitamini B, C, E i K.

Photo: Pixabay

 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap