Znanstvenici pronašli još jedan dodatak prehrani koji može pomoći u borbi s koronom

Jasmina Grgurić
8. siječnja 2021.
Zdravlje
A- A+

Znanstvenici u jeku pandemije neumorno istražuju s kojim namirnicama možemo ojačati organizam u borbi protiv koronavirusa. Sada su ustanovili da nam osim vitamina D saveznik može biti još jedan važan dodatak prehrani. Osim kao nadomjestak prehrani, možemo ga pronaći i u hrani poput ječma, zobi, kvasca…

Photo: Unsplash

Znanstvenici već neko vrijeme neumorno traže dodatke prehrani i namirnice s kojima možemo osnažiti naš organizam u borbi protiv koronavirusa. Nedavno su ustanovili i pozitivnu vezu između vitamina D i ublažavanja posljedica zaraze Covidom-19, a sada su potvrdili da nam korisni mogu biti i beta-glukani.

Imunološki odgovor tijekom upale

Možemo ih pronaći u namirnicama poput zobi, ječma, kvasca te gljiva i algi. Tako preliminarna istraživanja pokazuju da nam mogu pomoći u borbi s virusom. Studija je napravljena na beta-glukanima u shiitake gljivama, a vodila ju je dr. Emma J. Murphy s irskog Athlone Institute of Technology.

“Postoje dvije glavne strukture beta-glukana; jedna se nalazi u žitaricama i za nju je dokazan povoljan učinak na smanjenje kolesterola i sposobnost da modulira crijevni mikrobiom. Druga vrsta se nalazi u gljivama i kvascu te je poznata po svojoj imunomodulacijskoj aktivnosti. To znači da može komunicirati s našim imunološkim sustavom” – kaže dr. Murphy za portal Eat This, Not That!

Naime, beta-glukani mogu pripremiti naš imunološki sustav da bude spreman za napad bakterija ili virusa. Oni također mogu otpustiti imunološki odgovor tijekom upale, što je iznimno važno jer pojačana upala može biti čak veći problem od infekcije, objasnila je dr. Murphy.

Tako je i istraživanje pokazalo da beta-glukani smanjuju upalni odgovor povezan s akutnim respiratornim distres sindromom (ARDS), odnosno vrstom oštećenja pluća koje je zabilježeno kod upala pluća i teških slučajeva covida-19.

Neki ga ipak ne bi smjeli koristiti kao dodatak prehrani

Stručnjaci proučili vezu između vitamina D i koronavirusa kod starijih

Iako još nije poznat točan način na koji postižu učinak na smanjenje upala, dr. Murphy objašnjava da je evidentan njihov učinak na jačanje imunosnog sustava, neovisno unosimo li beta-glukan prehranom (shiitake gljive) ili kao dodatak prehrani.

Ipak, potrebno je savjetovati se s ljekarnikom prije uzimanja beta-glukana u obliku dodatka prehrani, osobito ako bolujete od autoimunih bolesti (multipla skleroza, lupus, reumatoidni artritis) i već uzimate imunosupresive. Trudnice, dojilje i mala djeca ne bi trebala uzimati beta-glukane. Svima ostalima beta-glukani mogu koristiti.

Dr. Charis Galanakis, glavni autor sveobuhvatnog pregleda studije s beta-glukanima rekao je da je dokazano i da vitamin D smanjuje rizik od covida-19.

„Uz to što se trebamo potruditi da naša prehrana sadrži beta-glukane i vitamin D i dalje je potrebno držati se mjera sprečavanja i širenja covida-19. Nosite masku, držite socijalnu distancu, pojačano perite ruke, provjetravajte prostorije u kojima boravite i izbjegavajte gužve” – zaključio je dr. Galanakis.

Znanstvenici pronašli još jedan dodatak prehrani koji može pomoći u borbi s koronom
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap