Otkrivena je velika i važna novost u liječenju Alzheimera, evo o čemu se radi

Ana Kanazir
3. prosinca 2022.
Zdravlje
A- A+

Novo ispitivanje je pokazalo kako eksperimentalni lijek Lecanemab za Alzheimerovu bolest usporava kognitivni pad, a uzima se u ranim fazama bolesti. Ovaj lijek je zapravo antitijelo koje uklanja beta amiloid iz mozga, tvar koja se javlja samo u mozgu osoba s ovom demencijom. Iako lijek ima određene nuspojave na svakodnevni život i njegov je učinak mali, znanstvenici misle kako se radi o revolucionarnoj prekretnici.

Alzheimerova bolest | Pexels

Alzheimerova bolest | Pexels

Trenutno bolesnici s Alzheimerom dobivaju drugu vrstu lijekova koji pomažu u upravljanju simptomima, ali ni jedan od njih ne mijenja tijek bolesti, pa je i po ovome Lecanemab poseban. Rizik od dobivanja Alzheimera se poveća i zbog loše oralne higijene, o čemu smo pisali ovdje. 

Alzheimerova bolest | Pexels
Jeste li znali da loša oralna (ne)higijena može povećati rizik od dobivanja Alzheimerove bolesti?

Lijek će možda biti i za širu upotrebu

Istraživanje je bilo veliko i uključilo je 1.795 osoba s ranim stadijem ove najčešće vrste demencije. Oni su dobivali svaka dva tjedna infuzije lijeka Lecanemab. Rezultati su pokazali kako se ne radi o čudesnom lijeku koji će odjednom potpuno izbrisati bolest, ali su ipak zabilježene bitne promjene i značajne prednosti za život bolesnika.

Bolest je i dalje utjecala na sposobnost mozga ljudi, ali je opadanje sposobnosti usporeno za četvrtinu za vrijeme liječenja koje je trajalo 18 mjeseci. U SAD-u procjenjuju podatke, a regulatori će uskoro odlučiti i može li ovaj lijek biti odobren za širu upotrebu.

Liječnici podijeljeni

Iako ima blage učinke, ovaj lijek daje veliku nadu za buduća istraživanja i pronalazak novih, poboljšanih metoda i načina tretiranja Alzheimera.

– Radi se o skromnom učinku, ali nam daje nadu da bi sljedeća generacija lijekova mogla biti bolja, rekla je dr. Susan Kohlhaas iz Alzheimer’s Research UK-a.

Profesorica Tara Spires-Jones sa Sveučilišta u Edinburghu rekla je da su rezultati velika stvar jer su u istraživanjima lijeka za Alzheimer znanstvenici dugo imali 100-postotnu stopu neuspjeha.

Dr. Elizabeth Coulthard, koja liječi pacijente u North Bristol NHS Trustu, kaže da ljudi u prosjeku imaju šest godina samostalnog života nakon što započne blago kognitivno oštećenje. Ako se taj pad uspori za četvrtinu to bi moglo značiti dodatnih 19 mjeseci samostalnog života, rekla je doktorica.

Tatjana Jurić o majci koja je bolovala od Alzheimera: 'Najbitnije je stati u trenutku'

Lijek ima i nuspojave

Uz prednosti, baš kao i svaki lijek i ovaj ima nuspojave. Tako su prijavljena dva smrtna slučaja od posljedica krvarenja u mozgu, a oba pacijenta su koristila i druge lijekove uz Lecanemab pa se ne zna točan uzrok smrti.

Znanstvenici su napomenuli i kako je već spomenuti amiloid samo jedan dio Alzheimerove bolesti i kako ne bi cijeli fokus terapije trebao biti samo na njemu, prenosi Index.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap