Tatjana Jurić o majci koja je bolovala od Alzheimera: ‘Najbitnije je stati u trenutku’

Matej Markovinović
11. listopada 2022.
Novosti
A- A+

Popularna TV voditeljica i bivša manekenka, Tatjana Jurić, gostovala je u HRT-ovoj emisiji ‘Dr. Beck’ u kojoj je govorila o svojoj pokojnoj majci koja je bolovala od Alzheimerove bolesti. Dijagnozu su, kako kaže, dobili 2016., no prvi simptomi bili su vidljivi čak od 2011. godine.

Tatjana Jurić, popularna TV voditeljica i bivša manekenka, gostovala je u HRT-ovoj emisiji “Dr. Beck” u kojoj je progovorila o svojoj pokojnoj majci koja je bolovala od Alzheimerove bolesti. Iako je doktor njenoj majci postavio dijagnozu 2016. godine, Jurić kaže da su prvi simptomi bili vidljivi čak od 2011. godine.

Te su godine, kako kaže, putovali rodbini u Kanadu. Njena je majka bila malo odsutna, odnosno, kako kaže, “nije je bilo u očima”.

Tečaj €/kn: 7,53450

“Najbitnije je stati u trenutku i posvetiti se našim ukućanima, posvetiti im vremena, zastati i dublje vidjeti o čemu je riječ. Ne znam kako je danas, ali primarni zdravstveni sustav ne primjećuje prve znakove bolesti. Toliko toga učiš u hodu i otkrivaš”, objašnjava Jurić.

Alzheimerova bolest | Pexels
Jeste li znali da loša oralna (ne)higijena može povećati rizik od dobivanja Alzheimerove bolesti?

Kako je njena majka gubila kognitivne sposobnosti, tako bi se jedan njezin dio znao svesti naprosto na – postojanje. Jurić kaže da ju se nije moglo animirati ni na koji način te da su živjeli u pomaknutom svemiru. Kako zna reći, njena je majka komunicirala preko starih obiteljskih slika.

Godinu dana prije smrti, njena je majka provela u domu. Kako kaže Jurić, njena ju majka više nije prepoznala, ali je njihova energija sve zapamtila.

“Ona ne zna tko sam ja, ali vidi me i zna da sam netko njezin. Ona ne zna jesam li ja njezina sestra, kćerka, kuma, prijateljica, ali ja sam netko njezin. Teško je kad vas roditelj ne prepoznaje”, zaključuje Jurić.

Tatjana Jurić o majci koja je bolovala od Alzheimera: ‘Najbitnije je stati u trenutku’
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap