Održana konferencija o zdravlju i aktivnosti starijih osoba: ‘Liječnici bi trebali tretirati aktivnost i vježbanje kao lijek’

Ana Kanazir
17. listopada 2022.
Zdravlje
A- A+

Za zdravlje starijeg stanovništva iznimno je važno vježbanje, ali i bilo koja druga tjelesna aktivnost. Upravo zato u nizu zemalja postoje projekti koji potiču starije osobe na aktivnost i brigu o zdravlju. Kako bi se dodatno objasnila važnost toga, u subotu je održana konferencija „Tjelesna aktivnost, zdravlje i kvaliteta života starijih osoba“.

Hepa S | foto: Press

Direktor ove konferencije je dr. sc. Krunoslav Capak, a organizator Zagrebački savez sportske rekreacije, dok je dio projekta Hepa S – Zdravstveno usmjerena tjelesna aktivnost (ZUTA) za seniore, kojeg financijski podupire Europska unija. Na konferenciji su sudjelovali i razni stručnjaci.

Umirovljenica stoji u prirodi
Profesor s Harvarda objasnio zašto je vježbanje važno u starijoj dobi

Osobe koje vježbaju žive dulje

Dokazano je kako je vježbanje dobro za starije osobe jer povoljno utječe na određene funkcije u tijelu, jača kosti, ali i sprječava razvoj određenih bolesti, u prvom redu kardiovaskularnih bolesti. Osim vježbanja, veliku ulogu za zdravlje će imati i hodanje o čemu smo pisali ovdje.

Doktorica Renata Kutnjak Kiš, voditeljica Djelatnosti za javno zdravstvo i promicanje zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije rekla je kako 45 posto stanovnika Europske unije starijih od 65 godina ne zadovoljava preporučenu razinu aerobne aktivnosti umjerenog intenziteta od 150 minuta tjedno. Dodala je i kako osobe koje vježbaju i bave se nekom aktivnošću žive dulje, zdravije su i imaju bolju kvalitetu života. Upravo zato bi njihovi liječnici morali posvetiti više pažnje tom aspektu života starijih osoba i tretirati tjelesnu aktivnost i i vježbanje kao lijek i dati im, po potrebi, recept za vježbanje.

Treba povećati broj projekata

– Cilj Hepa S projekta je potaknuti sudjelovanje u rekreativnoj tjelesnoj aktivnosti za osobe starije od 65 godina i to razvojem novih, rekreativnih sportskih programa prilagođenih za tri najčešća zdravstvena stanja: bol u leđima, kardiovaskularne bolesti i osteoporozu. Takve se bolesti najčešće susreću kod starije populacije, a posljedice su nedovoljne tjelesne aktivnosti, zbog čega oni uzimaju više lijekova i posjećuju više zdravstvenih ustanova. Povezali smo medicinsku i sportsku struku i to suradnjom liječnika, fizioterapeuta i kineziologa. Vjerujem da bi ovakvih projekata trebalo biti što više jer smo danas čuli s kojim se sve problemima društvo susreće zbog brzog starenja stanovništva i u Hrvatskoj i u svijetu, ističe dr. sc. Stjepan Heimer iz Zagrebačkog saveza sportske rekreacije „Sport za sve“.

Zaključak svih prisutnih na konferenciji je kako je nužno dodatno povećati broj projekata, kampanja i aktivnosti za podizanje svijesti starije populacije, ali i zdravstvenog sustava, o važnosti očuvanja zdravlja naših starijih sugrađana.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap