Od rujna novost u zdravstvu: Psihološku pomoć moći ćete dobiti u domovima zdravlja u ovih pet županija

Ana Kanazir
17. srpnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Ministar zdravstva Vili Beroš predstavio je Program osnaživanja mentalnog zdravlja u sklopu kojeg će se u domovima zdravlja u pet županija nalaziti stručnjaci koji mogu pomoći u brizi za mentalno zdravlje, a postojat će i mobilni timovi. Sve kreće od rujna i trajat će do prosinca i to u Gradu Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj, Međimurskoj, Osječko-baranjskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Umirovljenica na pregledu kod liječnika

Pregled kod liječnika | Foto: Unsplash

Mentalno zdravlje je vrlo važno, a iz Ministarstva zdravstva su najavili poseban Program osnaživanja mentalnog zdravstva kako bi se poboljšala kvaliteta osoba koje imaju određene mentalne poremećaje, ali i kako bi se smanjila stigma oko ove važne teme.

Ne treba se sramiti potražiti pomoć

Psihologinja poručuje: 'Moramo naučiti vratiti misli ovdje i sada. Tako ćemo uživati u svakom trenutku'

Kako je rekao ministar Beroš, puno je razloga zašto se uvodi ovaj program, a jedan od njih je i rano prepoznati i tretiranje problema putem primarne razine zdravstvene zaštite. Krajnji cilj projekta je veća dostupnost i učinkovitost zdravstvenih sadržaja kad je u pitanju mentalno zdravlje, ali i rasterećenje sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite.

– Radit ćemo na tome da destigmatiziramo naše građane, da znaju da je potražiti pomoć potrebno i poželjno i da se ne trebaju toga sramiti. Svako od nas u životu u jednom trenutku dođe u nekakvu situaciju koja mu je dvojbena, rekao je ministar.

Mentalno zdravlje je vrlo važno, a mentalni poremećaji su rastući javnozdravstveni problem. Ministar Beroš je rekao i kako je u europskom kontekstu svaki šesti građanin pogođen problemima s mentalnim zdravljem, ali i da su hrvatske brojke također zabrinjavajuće.

Nakon provedbe projekta slijedi analiza

Iz ministarstva su otkrili i kako se u timove planiraju uključiti svi oni stručnjaci koji mogu pomoći u brizi za mentalno zdravlje – specijalisti psihijatrije, kliničke psihologe, socijalne pedagoge, ali i prvostupnici sestrinstva. Program će se provoditi od rujna do prosinca u Gradu Zagrebu te u Krapinsko-zagorskoj, Međimurskoj, Osječko-baranjskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

– Nakon provedbe projekta slijedi analiza svih prednosti i izazova postojećeg modela te početkom sljedeće godine planiramo pokretanje spomenutih psiholoških timova na primarnoj razini u cijeloj Hrvatskoj. Kada se usvoji nova mreža javne zdravstvene službe, krenut će se i s osnivanjem tih službi pri domovima zdravlja, otkrio je Beroš.

Jedan od načina kako možete održati mentalno zdravlje na razini je i uvijek uživati u trenutku i ne misliti o prošlosti i prošlim događajima, o čemu nam je u ovom tekstu ispričala psihologinja i psihoterapeutkinja Eva Jurković.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap