Novo istraživanje: Protiv raka pluća posebno su učinkovite ove dvije namirnice

Jasmina Grgurić Zanze
10. studenoga 2019.
Zdravlje
A- A+

Tumor dušnika i pluća treći je uzročnik smrtnosti u Hrvatskoj, odnosno prvi na popisu zloćudnih bolesti od kojih umiremo. Smjestila se iza srčanog i moždanog udara, a lani je život zbog raka pluća izgubilo gotovo tri tisuće osoba. Osim odricanja od štetnih navika poput pušenja, preventivno možemo djelovati i putem zdrave prehrane. Najnovija studija pokazuje da su dvije namirnice osobito korisne u borbi protiv raka pluća.

Jogurt s voćem i žitaricama dobar je primjer doručka Foto: Pixabay

Konzumacija hrane bogate vlaknima i jogurt pomažu pri smanjenju rizika od raka pluća, zaključak je najnovije studije koju su proveli istraživači s američkog sveučilišta Vanderbilt.

Rizik manji za čak 33 posto

Otkrića objavljena u časopisu “JAMA Oncology” temelje se na analizi podataka iz studija koje su uključivale 1,4 milijuna odraslih u SAD-u, Europi i Aziji. Za vrijeme ispitivanja, sudionici su bili podijeljeni u pet skupina prema količini vlakana i jogurta koje su konzumirali, piše News.

cigarete
Imate više od 50 godina i pušite minimalno dvije cigarete na dan? Morat ćete na CT pluća

Istraživači sa Sveučilišta Vanderbilt otkrili su tako da dijeta s visokim udjelom vlakana i jogurt pomažu pri smanjenju rizika od raka pluća. Oni s najvišom konzumacijom jogurta i vlakana imali su 33 posto niži rizik od karcinoma pluća u odnosu na skupinu koja nije konzumirala jogurt i koja je u organizam unosila najmanje vlakana.

“Ta je obrnuta povezanost bila snažna, dosljedno je viđena kod sadašnjih i bivših pušača, nepušača te muškaraca i žena, kao i kod pojedinaca različitog porijekla” kaže autor studije Xiao-Ou Shu, profesor sa Sveučilišta Vanderbilt.

Konzumacija korisna i za ostale zdravstvene probleme

Njihova studija pruža snažne dokaze koji podržavaju američku smjernicu (US 2015.-2020.) koja preporučuje dijetu s visokim udjelom vlakana i jogurtom.

Dobrobiti za naše zdravlje konzumacijom ove dvije skupine namirnica nastaju zahvaljujući probiotičkim svojstvima jogurta te sporoj probavljivosti vlakana koji potiču rast korisnih mikroorganizama u našem probavnom sustavu, takozvanih dobrih bakterija. Visok udjel vlakana već je dokazano koristan u prevenciji raka debelog crijeva, a važno je napomenuti da ovakva prehrana ima i ostale blagodati, poput sprječavanja pretilosti, dijabetesa, bolesti krvožilnog sustava, zatvora, kožnih i ostalih zdravstvenih problema.

Vlaknima su osobito bogate cjelovite žitarice, voće i povrće te sjemenke. Mrkva, špinat, banana, jabuka, lan, bademi, zob, riža, mahunarke i kupusnjače samo su neki pod primjera.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap