Nova studija kaže kako naše tijelo može utjecati na biološko starenje

Ana Kanazir
28. travnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Znanstvenici su u novoj studiji došli do zaključka kako tijelo može preokrenuti biološki proces starenja. Jednako tako su otkrili i kako stres bitno utječe na biološke procese starenja, ali i kako se nakon stresnog perioda oporavlja i vraća na početnu točku.

starija žena na prozoru

Biološko starenje može biti reverzibilno | Foto: Unsplash

Nova studija je pokazala kako stres bitno utječe na biološko starenje, ali i kako se nakon stresnog perioda u životu, tjelesne funkcije vraćaju na početno stanje. Cijelo istraživanje je objavljeno u magazinu Cell Metabolism.

Stres utječe na biološku starost

Stariji muškarac pije vodu iz čaše, pri čemu su u prvom planu čaša i njegovo lice
Istraživanje je potvrdilo: Redoviti unos tekućine usporava starenje

Iako je ovo veliko otkriće, potrebno ga je dodatno proučiti, a nije ni poznato kako točno ta pojava utječe na zdravlje, navodi Science Direct.

– Jasan obrazac koji se pojavio tijekom naših studija je da je izloženost stresu povećala biološku starost. Kada bi se stres smanjio, biološka dob bi se mogla potpuno ili djelomično obnoviti, napisali su znanstvenici u svojim istraživanjima.

Kao što smo pisali u ovom tekstu, starenje je normalan proces koji nastupa kod svake osobe. Ipak, starenje se na neke načine može usporiti, a jedan od njih je i redoviti unos tekućine.

Biološki procesa stareja se mogu preokrenuti

Osim toga, pokazalo se da uzorci krvi starijih pacijenata s traumom zbog odlaska na hitnu operaciju bilježe porast markera biološke starosti koja se onda vratila na početnu vrijednost tjedan dana nakon operacije.

Dakle, istraživači misle da ova njihova otkrića pokazuju da je tijelo sposobno preokrenuti biološke procese starenja. Ipak, složili su se kako je jedna stvar promatrati ove promjene u tjelesnim procesima, a druga stvar je pokušati ih terapeutski iskoristiti za poništavanje učinka starenja.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap