Istraživanje je potvrdilo: Redoviti unos tekućine usporava starenje

Ana Kanazir
14. siječnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Studija američkog Nacionalnog instituta za zdravlje objavljena u časopisu eBioMedicine otkrila je kako odrasli i stariji koji piju dovoljno tekućine i koji nisu žedni imaju i manju šansu za razvojem kroničnih bolesti, a i žive dulje. Proučavale su se razine natrija u krvi koje su povezane s unosom tekućina kod osoba od 50 godina, a  potom kod istih tih osoba kada su navršile 70 godina.

Foto: Rawpixel

Uvijek smo znali kako je dobro piti vodu, a sada je i potvrđeno. Istraživanje je trajalo čak 30 godina, a pratilo se 11.255 osoba. Proučavala se povezanost između razine natrija u krvi, koja raste ako se smanji unos tekućine, i raznih bolesti i stanja.

Dovoljno tekućine produljuje život bez bolesti

Rezultati istraživanja su pokazali kako odrasle osobe koje imaju povišenu razinu natrija, odnosno oni koji piju manje vode su i skloniji razvijanju kroničnih stanja te brže stare u usporedbi s osobama koje imaju srednje vrijednosti natrija u krvi, prenosi HRT.

– Rezultati istraživanja nas navode na zaključak da dovoljan unos tekućine usporava starenje i produljuje život bez bolesti, rekla je Natalia Dmitrieva, autorica studije i znanstvenica u Laboratoriju za kardiovaskularnu regerativnu medicinu na Institutu za srce, pluća i krv.

Točnije, starije osobe kojima natrij iznosi više od 142mEq/L imaju i 64 posto veći rizik od razvijanja kronične bolesti kao što su moždani udar, bolesti srca, dijabetes ili pak razvoj demencije o kojoj smo pisali ovdje.

San i starija životna dob | Pexels
Problemi sa spavanjem? Evo koliko nam je sna potrebno sa 65 i više godina

Osim tekućine, važan je i san

Istraživanje je pratilo zdravstveno stanje osoba u 50-im godinama, kao i njihovo stanje kada su imali između 70 i 90 godina. Osobe su pregledavali i liječnici i to dva puta u dobi od 50 godina i tri puta kada su bili stariji. Da bi ustanovili kako točno natrij utječe na starenje, znanstvenici su koristili 15 različita pokazatelja kao što su sistolički krvni tlak, kolesterol i razina šećera u krvi. Tako su imali bolji uvid u funkcioniranje kardiovaskularnog, respiratornog, metaboličkog, bubrežnog i imunološkog sustava svake osobe.

Osim tekućine, za zdravlje starijih je vrlo važno i spavanje, odnosno dovoljno sna. Proces starenja povezan je s manje otpornijim biološkim ritmom budnosti i spavanja. Preporučeno vrijeme spavanja za osobe od 65 godina na više iznosi sedam do osam sati, a više možete pročitati ovdje.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap