Nova nestašica lijekova u ljekarnama: ‘Istina je, ali ne mora se stvarati panika’

Ana Kanazir
22. studenoga 2022.
Zdravlje
A- A+

Možda ste primijetili da na policama ljekarni nema vašeg lijeka za snižavanje tlaka, ali kako kažu stručnjaci, to nije ništa neobično i rješenje postoji. Naime, trenutno nedostaju tri vrste lijeka za snižavanje tlaka, ali dobra vijest je da jedan u ljekarne stiže za dva dana, drugi početkom prosinca, a treći je i dalje dostupan, ali u malim količinama pa tek može doći do njegove nestašice.

lijekovi tablete

Foto: Rawpixel

Iako postoji nekoliko različitih lijekova za istu namjenu, pacijenti su naviknuti na svoju terapiju i nisu uvijek spremni prijeći na nešto drugo, osim kada su, kao u ovom slučaju, primorani. Ipak, mjesta za paniku nema. Osim nestašice lijekova, veliki problem je i godišnje bacanje lijekova, pri čemu se u Hrvatskoj bace lijekovi u vrijednosti 3 milijarde kuna u godinu dana, o čemu smo pisali ovdje.

29,99 kn
3,98 €
prije:
49,99 kn
6,63 €
Uštedite

Kraš čokoladni deserti

Životinjsko carstvo, lizli, bananko ili tortica
2,49 kn
0,33 €
prije:
3,69 kn
0,49 €
Ne propustitre

Krauthaker Graševina

Bijelo vrhunsko vino 0,75 l
59,99 kn
7,96 €
prije:
84,99 kn
11,28 €
Ne propustitre
Tečaj €/kn: 7,53450
lijekovi
U Hrvatskoj se godišnje potroši oko 10 milijardi kuna na lijekove, a baci se lijekova u vrijednosti od 3 milijarde kuna

Rješenje postoji

Možda se čini kao velik problem, ali stručne osobe kažu kako postoji mnogo različitih proizvođača lijeka istog sastava i namjene. Osim toga, uvijek se može pokrenuti i postupak nabavke iz inozemstva.

– Trenutačno je nestašica tri lijeka, odnosno od tri različite firme, ali četvrta firma ima lijek. Tako da ima zamjena. Mi možemo sami to mijenjati u kompjuteru, tako da postoji zamjena. Mi možemo sami mijenjati u kompjuteru, ne moraju ljudi odlaziti kod liječnika opće prakse. Tako da se ne mora stvarati panika, ali da, došlo je do nestašice, rekla je magistra farmacije Mara Vuletić za Danas.hr.

Glasnogovornica HALMED-a Maja Bašić je izjavila kako je tržište dovoljno opskrbljeno svim lijekovima koji su nužni za liječenje pacijenata u Hrvatskoj. Objasnila je i kako se kada dođe do nestašice nekog lijeka za koji ne postoji zamjena, može pokrenuti postupak nabavke tog lijeka iz inozemstva.

lijekovi tablete
Uzimanje lijekova: Doktorica nam je objasnila na što sve treba obratiti pažnju kako bi najbolje djelovali

Pažljivo s lijekovima

– Već duže vrijeme imamo problema s opskrbom za određenu vrstu lijekova, najčešće postoji neka alternativa na tržištu, pa se nekako snalazimo. To je problem globalne opskrbe. Sirovina za lijekove dolazi iz Azije i Indije i problem s nabavkom je problem korone, pojavio se davno, kazao je Dragan Soldo, liječnik obiteljske medicine.

Bez obzira na nedostatak lijeka, postoji nekoliko pravilo kako treba uzimati lijekove i terapiju. Jedno od osnovnih pravila uzimanja bilo kakvih lijekova je da se uzimaju u točno određeno vrijeme zbog njihove maksimalne učinkovitosti. Lijekovi se također ne smiju miješati s alkoholom jer alkohol smanjuje djelotvornost lijeka, ali uz to se lijekovi ne smiju miješati uz određene namirnice. ove i mnoge druge savjete nam je otkrila liječnica Diana Kostanjšek u ovom tekstu.

Nova nestašica lijekova u ljekarnama: ‘Istina je, ali ne mora se stvarati panika’
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap