Nezadovoljni liječnici ljuti na ministra: ‘Situacija ide prema goremu, a sve su opcije otvorene pa i novi prosvjed’

Ana Kanazir
31. siječnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Zdravstvena reforma je na svojem početku naišla na brojna neodobravanja. U njoj su predstavljena rješenja raznih problema kao što su smanjene liste čekanja, sve češće zapošljavanje osoba koje su u mirovini jer drugi izbor ne postoji i uvođenje preventivnih pregleda. Sve ovo je previše za liječnike koji su odlučili iznijeti svoje mišljenje, a rekli su i kako bi moglo doći do prosvjeda.

Ilustracija: Rawpixel

Svoje su nezadovoljstvo u intervjuu tjedna ‘Točka na tjedan’ izrazili Mirjana Livojević iz Inicijative mladih liječnika i Leonardo Bressan iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine. Napomenuli su sve probleme s kojima se susreću, a otkrili su i kako pripremaju nove akcije.

4.51 €
33.98 kn
prije:
5.97 €
44.98 kn
Prelistajte katalog
1.99 €
14.99 kn
prije:
3.32 €
25.01 kn
Prelistajte katalog

Nila

Odabrani proizvodi
Sniženo 40 %
Prelistajte katalog

Dječja guralica

Pravi balone od sapunice
19.99 €
150.61 kn
Prelistajte katalog
Tečaj €/kn: 7,53450
beroš
Beroš o zdravstvenoj reformi: 'Cilj reforme je održiv zdravstveni sustav s pacijentom u središtu'

Previše liječnika je u mirovini

Problem je veliki broj liječnika koji rade u mirovini o čemu smo pisali ovdje. Ove se teme dotaknuo i Leonardo Bressan.

– Nitko se ne želi uhvatiti početka priča gdje nastaje problem nego se svi bavimo spašavanjem i rješavanje posljedica, ali uzroci ostaju, rekao je Bressan za N1 i dodao kako je prevelik broj liječnika koji imaju više od 65 godina.

Koliko je zapravo liječnika starijih od 65 godina, možete vidjeti ispod. Točnije, vidljivo je kako je u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, odnosno u obiteljskoj medicini od ukupno 2.190 liječnika, njih 768 starijih od 60 godina. Još jedan problem je i što nema zainteresiranih za specijalizaciju, a gubi se i interes onih za studij medicine.

broj liječnika u mirovini

Broj liječnika u mirovini u obiteljskoj medicini | Hrvatska lječnička komora

Problemi su samo produbljeni

Iako su neke stvari u zdravstvenoj reformi zvučale dobro, čini se kako se ništa nije ostvarilo, a postojeći problemi su se samo dodatno povećali.

– Sve što se ispunilo od devetog mjeseca jest da je Hrvatski liječnički sindikat dobio reprezentativnost i to je jedna jedina stvar, apsolutno ništa drugo se nije promijenilo, od koeficijenata, ugovora, ništa, rekla je Livojević.

prsa doktora u kuti s kemijskama i stetoskopom
Liječnici se na posao vraćaju iz mirovine: 'Sve još nekako funkcionira zahvaljujući našoj mazohističkoj crti ličnosti'

Problem je i u organizaciji preventivnih pregleda jer prema Bressanu pacijent neće dobiti ništa korisno od toga. Kako bi se spriječili daljnji problemi, pripremaju se posebne akcije.

– Pripremamo nove akcije, u tijeku je anketa koje su krovne organizacije u zdravstvu uputile svim svojim članovima, prikupljamo podatke, do kraja mjeseca se odgovara. Nakon toga ćemo usmjeriti svoja daljnja djelovanja. Ovo nije kraj jer ništa što smo tražili nije napravljeno. Situacija je i dalje grozna, ide prema goremu. Mora to doći do svake osobe u državi. Ili ćemo to sada rješavati ili ćemo pripremiti kokice i gledati raspad na TV-u, rekla je Livojević.

Na pitanje novinarke N1 znači li to i novi prosvjed liječnika, Bressan je odgovorio kako su sve opcije otvorene i neka se nitko ne iznenadi. Ovo je samo još jedan dokaz koliko su nezadovoljni liječnici i što su sve spremni napraviti.

Popularno
4.51 €
33.98 kn
prije:
5.97 €
44.98 kn
Prelistajte katalog
1.99 €
14.99 kn
prije:
3.32 €
25.01 kn
Prelistajte katalog

Nila

Odabrani proizvodi
Sniženo 40 %
Prelistajte katalog

Dječja guralica

Pravi balone od sapunice
19.99 €
150.61 kn
Prelistajte katalog
Tečaj €/kn: 7,53450
Widget not supported!
Share via
Copy link
Powered by Social Snap