Stigao nalaz inspekcije: Nema značajnijih propusta u postupanju prije smrti Vladimira Matijanića

Milan Dalmacija
24. kolovoza 2022.
Zdravlje
A- A+

Inspekcija te stručno povjerenstvo Ministarstva zdravstva utvrdili su kako nije bilo značajnijih propusta u slučaju smrti novinara Vladimira Matijanića. Utvrđeno je kako on nije obavljao neke redovite kontrole, niti redovito koristio propisanu terapiju, ali nije poznato koliko je to utjecalo na njegovu smrt.

Novinar Vladimir Matijanić preminuo je nakon što su ga liječnici u Splitu uvjeravali da ne treba doći u bolnicu, unatoč simptomima covida-19 koje je imao | Foto: Screenshot: YouTube/cenzuraplus

Ministarstvo zdravstva na konferenciji za medije je iznijelo nalaze zdravstvene inspekcije i zaključke stručnog povjerenstva o slučaju preminulog novinara Indexa, Vladimira Matijanića.

On je preminuo od posljedica zaraze covidom-19 5. kolovoza, prilikom pokušaja prebacivanja u KBC Split. Njegova životna partnerica, Andrea Topić je objavila snimke njegovih razgovora s medicinskim djelatnicima iz kojih se moglo zaključiti kako medicinsko osoblje ne zna što činiti s Matijanićem, iako je on jasno naglašavao da boluje od Sjogrenovog sindroma i intersticijske bolesti pluća, zbog čega je trebao biti odmah hospitaliziran.

Ovo je osam stvari koje morate znati o smrti Vladimira Matijanića: Mogu se dogoditi i vama

– Vezano za obavijest o smrti, odmah po saznanju obavljeni su nadzori u KBC Split, Zavodu za hitnu medicinu, Domu zdravlja Splitsko-dalmatinske županije te u dvije privatne ordinacije. U izvješću smo obradili i ranije zdravstveno stanje pokojnog gospodina Matijanića, kako bismo mogli shvatiti što se dogodilo. Utvrđeno je da pacijent s neliječenim autoimunim bolestima imaju veći rizik od teškog oboljenja i smrti od covida-19. Liječnica obiteljske zaštite je predložila termin za cijepljenje, a privatna specijalistica reumatologije je predložila odgodu cijepljenja za tri do četiri tjedna. Pacijent se kasnije nije javio na dogovorene kontrole, niti na cijepljenje.

Pacijent je pregledan 2. kolovoza u KBC Split te je otpušten kući uz preporuke zbog nemogućnosti utvrđivanja težeg oboljenja. Smatramo da je tu učinjeno sve po pravilima struke. Obiteljska liječnica 3. kolovozautvrđuje mogućnost težeg oboljenja i daje uputnicu za hitnu infektološku ambulantu. Petog kolovoza je po pozivu angažiran tim hitne pomoći koji je utvrdio da nema potrebe za hospitalizaciju. Prilikom druge intervencije, pacijent je bio lošijeg općeg stanja te je liječnica naložila prebacivanje u bolnicu. Tijekom pokušaja transporta, dogodio se kardio-respiratorni arest koji je doveo do smrti, objasnila je Mirjana Tadić, voditeljica službe zdravstvene inspekcije u Samostalnom sektoru pri Ministarstvu zdravstva.

Rapidno urušavanje stanja

Dodala je da nisu utvrđene značajniji stručni propusti u postupanju, osim u obdukciji, koju je trebao učiniti ovlašteni vještak sudske medicine. Dodala je da je kod pacijenta rapidno urušavanje zdravlja posljedica brzorastućeg miokarditisa, uzrokovanog ranijim Matijanićevim stanjem.

Ministar zdravstva, Vili Beroš poručio je da su obitelji Matijanić poslani nalazi izvješća, čime je demantiran navod Indexa da obitelj nije obaviještena o završenoj istrazi smrti novinara.

– Nalaz zdravstvene inspekcije sam primio na znanje. Zdravstvena inspekcijane donosi svoj sud, već otkriva je li sve rađeno po pravilima struke temeljem podataka koje dobiju. S obzirom da se radi o jednom stručnom mišljenju koje potpisuju svi članovi stručnog povjerenstva. Mišljenje je usuglašeno nakon konzultacija s literaturom i drugim stručnjacima, poručio je ministar Beroš.

– Dijagnoze smo mogli potvrditi još pri ranijim dolascima. U rujnu je došlo do temperature, dobio je dva antibiotika, ali simptomi se nisu povlačili. U prosincu mu je pregledano srce i nisu utvrđeni problemi. EKG nije obavio zbog klaustrofobije. Tada je isključen covid, maligne bolesti i bilo što drugo što bi moglo utjecati na ozljedu srčanog mišića. No, nađene su promjene na intersticiju pluća te protijela na Sjogrena, zbog čega je dobio terapiju. On je bio na još jednoj kontroli, ondje je dobio Metrotreksat, no terapiju nije uzimao, niti je dolazio na kontrolu. Tražio je drugo mišljenje, te mu je potvrđen Sjogrenov sindrom. No, on cijele protekle godine nije imao nijednu sninku pluća i nije dolazio na kontrolu kod specijaliste, pa mi ne možemo znati je li bolest pluća utjecala na njegovo zdravlje i sve što se kasnije dogodilo, rekao je Miroslav Mayer s KBC-a Rebro.

Pregled bez pretrage

Dodao je da je u KBC-u Split pregledan, ali nisu obavljene pretrage. Liječnici nisu utvrdili tahikardiju, niti druge simptome zbog kojih bi Matijanić trebao biti hospitaliziran. Da je došao u hitnu ambulantu, vjerojatno bi mu se napravio EKG i drugi pregledi, što bi olakšalo posao specijalistima. Mayer je dodao da Matijanić nije imao značajnijih promjena na plućima te da bi vjerojatno imao i lažno dobar nalaz.

test korona
Stiže 10.000 doza remdesivira: Vlada je donijela odluku, ali za mnoge oboljele od covida-19 - prekasno

– On bi bio mogući kandidat za paxlovid da ga koristi kod kuće. No, lijek nije bio dostupan, potvrdio je Mayer i dodao da je Matijanić i ranije bio odvezen u bolnicu, bilo bi upitno što bi se moglo tu učiniti.

Ministar Beroš je pojasnio zbog čega nije bilo lijeka za teže oboljele od covida-19. Istaknuo je da se Hrvatska odlučila na javnu nabavu putem Europske unije. No, neke su zemlje krenule u bilateralne pregovore, čime narušavaju pozicije Europske unije. Pojasnio je da ugovor o nabavi lijeka ne čeka kod njega na stolu dva mjeseca.

– Europska je komisija krenula u pregovore s proizvođačima. Mislite li da bi RH pregovarala bolje od EK koja pregovara za 447 milijuna građana? U Hrvatskoj nema ni nekih drugih lijekova koji bi mogli neke spasiti, ali nabava lijekova je strogo normirana i moramo se toga držati, objasnio je Beroš te dodao da je remdesivira bilo dovoljno te da ga se moglo preraspodijeliti u slučaju nestašice.

Misteriozni miokarditis

Kardiolog Edvard Galić poručio da su iz prethodnih nalaza utvrdili da je Matijanić imao uredan nalaz ultrazvuka srca. No, Matijanić nije izveo magnetnu rezonancu, koja bi dala više rezultata oko potencijalne upale srčanog mišića.

– Krajem srpnja je radio markere i nalazi su bili u redu. To je tjedan dana od bolesti. Bolest se razvila jedan dan prije nego je on došao u bolnicu. Miokarditis je vrlo teško dijagnosticirati, to je užasno rijetko, od dva do četiri na 1000 ljudi. On se događa u poodmakloj fazi bolesti i nemamo saznanja kako covid utječe na to. Najčešće je bio dijagnosticiran kod djece, a posljednji radovi pokazuju da u vrlo malom postupku miokarditis može nastupiti rano. To se ovdje dogodilo, rekao je Galić.

Dodao je da nema dvojbe da se radi o ozljedi miokarda. Taj uzrok može biti uvjetovan direktnim tropizmom ili drugim oboljenjima, koje je Matijanić imao. Liječnik je rekao da ljudi s miokarditisom općenito imaju vrlo loše prognoze.

– Iz ispisa HZZO-a je vidljivo da nisu svi recepti realizirani, odnosno da on nije lijekove nije podigao. Nastojali smo izbjeći to da ga optužujemo da je bio nemaran ili da namjerno nije koristio lijekove, poručila je Tadić.

Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split, poručio je da rezultati unutarnje kontrole koreliraju s inspekcijskim nalazom. Dodao je da je utvrđena proceduralna greška, jer je obdukciju obavila specijalizantica. Istaknuo je da je ona ipak obavila pregled po pravilima struke. Dodao je da je liječnica iz KBC-a Split koja je primila Matijanića postupila ispravno.

– Pacijent je trebao biti pregledan, nije se moglo preko telefona utvrditi pacijentovo stanje, ipak je otkrio Meštrović te dodao da je pregled 2. kolovoza ispravno i stručno napravljen.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap