Nedostatak ginekologa: Premalo ih je, stalno se mijenjaju, a 33 posto je starije od 60 godina

Ana Kanazir
22. ožujka 2023.
Zdravlje
A- A+

Hrvatskoj nedostaje ukupno 110 ginekologa, a u Domovima zdravlja je svaki treći stariji od 60 godina. Upravo zato i u ovoj sferi zdravstva stvar spašavaju ginekolozi u mirovini. Ovo je veliki problem za zdravstvo, ali i za pacijentice koje na pregledima skoro svaki put dočeka drugi liječnik.

ginekološki pregled

Ginekološki pregled | Mart production, Pexels

Kao što se može vidjeti po najnovijim podacima, ginekologa je u Hrvatskoj ukupno 224, od toga ih je njih 74, odnosno 33 posto starije od 60 godina. Ne čudi stoga da mnoge žene na pregledima dočeka upravo ova dobna skupina.

Rade i ginekolozi sa 72 godine

ginekologinja Jasenka Grujić
Ginekologinja Grujić o pregledima nakon 65. godine: 'Starija dob nosi rizike za mnoge bolesti, a pregledi spašavaju život'

Stanje u zdravstvu već neko vrijeme nije dobro. Točnije, nedostaje liječnika u gotovo svim sferama pa nerijetko rade i liječnici u mirovini. Kao što smo pisali ovdje, neki liječnici rade jer žele raditi na pola radnog vremena, dok neki rade jer jednostavno ne postoji drugi izbor i jer ih nema tko zamijeniti.

Ista situacija je i s ginekolozima. Najgore je u Brodsko-posavskoj županiji, gdje nedostaje čak 67 posto ginekologa, u Bjelovarsko-bilogorskoj nedostaje njih 56 posto, a u Šibensko-kninskoj 50 posto, otkriveno je to u prilogu Leone Šiljeg za RTL Danas.

Također, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji sve funkcionira jedino u Bjelovaru, dok u ostalim gradovima postoje problemi. Tamo jednom na mjesec objavljuju natječaje, a rade i ginekolozi koji imaju 72 godine.

tablica s brojem ginekologa u hrvatskoj

broj ginekologa | foto: Atlas liječništva, screenshot

Starije žene idu i rjeđe na preglede

Ipak, ovo vas ne bi trebalo obeshrabriti od odlaska ginekologu jer je pregled žena u bilo kojoj dobi iznimno važan. Kako nam je otkrila ginekologinja Jasenka Grujić žene starije od 60 godina idu rjeđe na preglede, što nikako nije dobro.

– Starija dob nosi sa sobom rizike za pojavu mnogih promjena i bolesti. Jedna od zadaća medicine je osigurati dovoljno rano postavljanje dijagnoze, a ginekološka znanost dokazala je da preventivni pregledi spašavaju život. To naročito vrijedi za zloćudne bolesti, ali i liječenje ostalih problema i stanja koja ne omogućuju kvalitetan život, rekla je ginekologinja Grujić u ovom tekstu.

ginekološki pregled
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap