Kalkulator rizika će vam kroz nekoliko pitanja otkriti koje su šanse za rak vrata maternice

Ana Kanazir
19. veljače 2023.
Zdravlje
A- A+

Rak vrata maternice je vrsta raka koja se može spriječiti i to redovitim pregledima ili cijepljenjem kod mlađih generacija. Jednako tako postoje i preventivni programi, a prije svega je važno ne zanemarivati svoje zdravlje. Kako biste saznali jeste li u riziku od raka vrata maternice možete riješiti poseban interaktivni upitnik, odnosno kalkulator rizika.

ginekološki pregled

Ginekološki pregled | Mart production, Pexels

Rak vrata maternice je opasno stanje koje se može razvijati i deset godina prije nego što do njega uopće dođe i prije nego se pojave prvi simptomi. Upravo zato su važni i pregledi, ali i nacionalni preventivni programi ranog otkrivanja raka vrata maternice o kojima smo pisali ovdje.

ginekologinja Jasenka Grujić
Ginekologinja Grujić o pregledima nakon 65. godine i raku vrata maternice: 'Starija dob nosi rizike za mnoge bolesti'

Preventivni pregledi su ključni

U Europi svake godine oko 60.000 žena oboli od raka vrata maternice, a 30.000 ih umre, dok u Hrvatskoj godišnje oboli više od 300 žena. Rak vrata maternice je zloćudna bolest koja se razvija u dijelu maternice koji se otvara u rodnicu, a u najviše slučajeva je uzrokovan infekcijom HPV-a. Ne postoji lijek za ovu infekciju, ali se mogu liječiti promjene na stanicama vrata maternice kada se prepoznaju na vrijeme.

– Preventivni pregledi uključujući PAPA test su ključni jer omogućuju dijagnosticiranje te bolesti u fazi kad je bolest u potpunosti izlječiva. Postoje razni protokoli u vezi s učestalošću i načinima pregleda. Njima se može točno dijagnosticirati i HPV infekcija i rak vrata maternice. Ti postupci uzimaju u obzir dob žene, a u starijoj dobi bolest se može i mora spriječiti, rekla nam je ginekologinja Jasenka Grujić i dodala kako je preventivni pregled ključan u starijoj dobi jer HPV ne uzrokuje samo rak materničnoga vrata već i karcinom cijelog anogenitalnog područja.

Interaktivni upitnik kao gruba procjena

Iako mnoge žene nakon 60. godine izbjegavaju preglede, ovo je pogrešna odluka. Ginekologinja Grujić je rekla kako starija dob sa sobom nosi i niz rizika za pojavu promjena i bolesti, a više o ginekološkim pregledima kod starijih žena i savjete ginekologinje možete pročitati ovdje.

Ipak, prije pregleda sada možete saznati i grubu procjenu rizika od raka vrata maternice. Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo su napravili interaktivni upitnik, odnosno kalkulator rizika koji je potpuno anoniman. Sadrži između 10 i 14 pitanja koja su vezana uz osnovne demografske podatke, elemente iz ginekološkog, spolnog i reproduktivnog zdravlja i zdravstvenog ponašanja. Rezultat može biti: nema rizika, mali rizik, umjereni rizik ili visoki rizik. Upitnik možete ispuniti na ovom linku. Rak vrata maternice ne treba shvaćati olako pa je tako svaka metoda koja pomaže kod podizanja svijesti o ovoj bolesti korisna.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap