Ginekologinja Grujić o pregledima nakon 65. godine: ‘Starija dob nosi rizike za mnoge bolesti, a pregledi spašavaju život’

Ana Kanazir
21. siječnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Ovaj tjedan se obilježava Europski tjedan prevencije raka vrata maternice, dok se danas obilježava Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, Dan mimoza na zagrebačkom Cvjetnom trgu. Cilj je upozoriti na opasnosti raka vrata maternice, ali i potaknuti žene na redovite preglede. O raku vrata maternice, ali i o pregledima kod ginekologa za žene starije dobe nam je sve ispričala ginekologinja Jasenka Grujić.

ginekologinja Jasenka Grujić

Ginekologinja Jasenka Grujić | foto: privatna arhiva

Europski tjedan prevencije raka vrata maternice se obilježava svake godine u trećem tjednu siječnja, a ove godine će trajati do 22. siječnja. Koliko je važna prevencija govori i podatak da u Europi svake godine oko 60.000 žena oboli od raka vrata maternice, a 30.000 ih umre, dok u Hrvatskoj godišnje oboli više od 300 žena.

Što je rak vrata maternice?

Rak vrata maternice je zloćudna bolest koja se razvija u dijelu maternice koji se otvara u rodnicu. U 99,7 posto slučajeva on je uzrokovan infekcijom humanim papiloma virusom (HPV). Ova infekcija može godinama živjeti u tijelu bez da izaziva probleme, a onda se odjednom može aktivirati i izazvati promjene na sluznici. Ne postoji lijek za ovu infekciju, ali se zato mogu liječiti promjene na stanicama vrata maternice koje su uzrokovane HPV-om.

– Infekcija HPV-om prolazi spontano u oko 90% bolesnica. HPV infekciju najčešće imaju spolno aktivne žene mlađe od 25 godina, potom broj inficiranih opada, da bi se povećao u dobi od 45-50 godina, rekla nam je ginekologinja Grujić i dodala kako je rak vrata maternice podmukla bolest koja dugo vremena može biti i bez simptoma, a nekada može proći i 10 godina od infekcije HPV-om do pojave invazivnog raka materničnog vrata.

ginekološki pregled
Uvodi se nacionalni preventivni program ranog otkrivanja raka vrata maternice, a evo u kojoj županiji sve kreće

Može li se spriječiti rak vrata maternice?

Rak vrata maternice se može spriječiti na jednostavan način, a to je redovitim pregledima. U ovom se slučaju bolest može dijagnosticirati u najranijoj fazi kada je izlječiva.

– Preventivni pregledi uključujući PAPA test su ključni jer omogućuju dijagnosticiranje te bolesti u fazi kad je bolest u potpunosti izlječiva. Postoje razni protokoli u vezi s učestalošću i načinima pregleda. Njima se može točno dijagnosticirati i HPV infekcija i rak vrata maternice. Ti postupci uzimaju u obzir dob žene, a u starijoj dobi bolest se može i mora spriječiti, rekla nam je Grujić i dodala kako je preventivni pregled ključan u starijoj dobi jer HPV ne uzrokuje samo rak materničnoga vrata već i karcinom cijelog anogenitalnog područja.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo također znaju koliko su važni preventivni pregledi pa su nedavno najavili kako će od iduće godine biti ponovno uveden Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja raka vrata maternice. Programu će prethoditi pilot projekt u Virovitičko-podravskoj županiji, a više o tome smo pisali ovdje.

Je li potreban redoviti ginekološki pregled u starijoj dobi?

Struka smatra da se s ginekološkim pregledima može prestati kada žena navrši 65 godina života, a i sama ginekologinja Grujić nam je otkrila kako prema njezinom iskustvu žene starije od 60 godina rjeđe idu na preglede.

Rekla nam je i kako PAPA test nije potrebno ponavljati kod žena starijih od 66 godina koje nikada nisu imale promjene na PAPA testu, ali je svejedno potreban, važan i nužan odlazak na preglede. Posebno je nužan, kako nam kaže Grujić, kada žena ima neke od idućih simptoma i problema:

  • Bolovi u području zdjelice i donjeg trbuha
  • Krvarenje, bez obzira na intenzitet krvarenja
  • Krvarenje nakon spolnog odnosa
  • Bolan spolni odnos ili nemoguć odnos zbog bolova
  • Pomjene vanjskoga spolovila, bilo kakve prirode
  • Pojačani iscjedak
  • Nemogućnost zadržavanja mokraće ili učestalo mokrenje

Kako izgleda ginekološki pregled kod žena starijih od 60 godina?

Dakle, u nekim će slučajevima biti potrebno uzeti PAPA test, dok će nekada biti dovoljan samo ultrazvuk vaginalnom sondom koji je pouzdana metoda u ranom otkrivanju promjena na jajnicima i maternici. Bez obzira na to, neke žene svejedno ne odlaze na preglede zbog neugode i bolnosti, ali i za to postoji rješenje.

– Atrofija tkiva spolovila i rodnice uz izraženu suhoću česta je i čest je razloga odustajanja i od spolnog odnosa i od ginekološkog pregleda. To je loše i tužno jer se lijekovima (koji ne moraju nužno sadržavati hormone) može osigurati dovoljna vlažnost spolovila i rodnice. Također, poticanjem seksualnog odnosa s penetracijom ili upotrebom pomagala koje žena može umetnuti u rodnicu, može osigurati prohodnost rodnice, rekla nam je ginekologinja Grujić.

Kako se pripremiti za ginekološki pregled?

Ipak, kako bi pregled bio što bezbolniji treba se pripremiti i paziti na nekoliko stvari. Preventivni pregledi spašavaju život pa je važno i pregrmiti tu dozu straha.

– Starija dob nosi sa sobom rizike za pojavu mnogih promjena i bolesti. Jedna od zadaća medicine je osigurati dovoljno rano postavljanje dijagnoze, a ginekološka znanost dokazala je da preventivni pregledi spašavaju život. To naročito vrijedi za zloćudne bolesti, ali i liječenje ostalih problema i stanja koja ne omogućuju kvalitetan život, rekla je ginekologinja.

Za kraj je dala i savjet svakoj ženi što napraviti prije pregleda. Potrebno je isprazniti mjehur i crijeva te se probati što više opustiti. Također, objasnila je i kako će savjestan ginekolog s posebnom empatijom pregledati stariju ženu ili onu s atrofijom spolovila jer će upotrijebiti najmanje instrumente, koristit će gel, a sve će napraviti nježno i polako.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap