Menopauza: ‘Način razmišljanja je moćno oružje za lakši način prolaženja kroz ovu značajnu fazu života’

Ana Kanazir
29. siječnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Menopauza je normalan dio procesa starenja kod svake žene, a osim što nosi tjelesne promjene, ovaj proces će donijeti i razne promjene u ponašanju ili na emocionalnoj razini osobe. Koje točno promjene nastaju u tijelu u ovom periodu ženskog života otkrila nam je ginekologinja Ana Tikvica Luetić, dok nam je profesorica psihologije i predsjednica te programska voditeljica za psihosocijalne programe u Centru Sirius, Mirela Miharija ispričala kako se najbolje nositi sa svim novim promjenama.

menopauza

menopauza | foto: Pixabay, geralt/ privatna arhiva

Menopauza obično nastupa u 50. godini života, pri čemu će nekim ženama sjesti teško, dok neke neće imati nikakvih problema. Na doživljaj i intenzitet simptoma će utjecati prehrana, način života i stav, a postoji i terapija koja se može uzimati da si olakšate život. S druge je strane važno potražiti psihološku pomoć kada je ona potrebna.

Otkriće hrvatskih znanstvenica: Našle su jednostavan način kako smanjiti rizik od srčanog udara u menopauzi

Što je menopauza?

Promjene nastupaju i prije posljednje menstruacije u životu žene, kao i nakon nje. Nekoliko godina prije same menopauze se javljaju simptomi hormonskog manjka, a to se razdoblje zove i perimenopauza. Ovo razdoblje traje do deset godina i postupno se priprema tijelo za promjene koje dolaze. Prestanak menstrualnih krvarenja prije 40. godine života nazivamo prijevremenom menopauzom, a za razliku od fiziološke menopauze, prijevremena zahtijeva detaljnu dijagnostiku i liječenje. Menopauza se javlja između 50. i 54. godine života, a razdoblje nakon posljednje menstruacije se naziva postmenopauza, objašnjava nam ginekologinja Tikvica Luetić. Sama menopauza prvenstveno nastaje radi iscrpljivanja jajnika tijekom vremena radi čega nastaje pad u proizvodnji hormona.

– Razdoblje perimenopauze i postmenopauze posebno je osjetljivo razdoblje za svaku ženu jer se fizički, psihički i emocionalno žena mora prilagoditi životu s malo ili nimalo spolnih hormona. Ono što ženama prvenstveno stvara probleme jest manjak ženskog spolnog hormona estradiola, iako se i manjak drugih hormona poput muških spolnih hormona i hormona rasta ne mogu zanemariti, rekla nam je ginekologinja.

S ovime se slaže i psihologinja Mirela Miharija koja kaže kako će kod nekih žena menopauza biti praćena strahom i nelagodom, dok će kod nekih izazvati i olakšanje jer je kraj bolnim menstruacijama.

Kako prepoznati menopauzu?

Ovo je razdoblje koje će bitno utjecati na život svake žene. Psihologinja nam je rekla kako će kod nekih žena sve ove promjene proći relativno nezapaženo, dok će se kod drugih pojaviti neki simptomi kao što su umor, loše raspoloženje, napetost, emocionalna nestabilnost i nesanica. Ipak, najpoznatiji simptom menopauze su valunzi, a pojavljuju se i još neki simptomi.

– Simptomi menopauze su i su suha i osjetljiva koža, ispadanje kose, te slabiji i lomljiviji nokti. Urogenitalni sustav je također jako osjetljiv na manjak estradiola, pa se pojavljuju problemi mokrenja, spuštanja mjehura, češćih upala, vaginalne suhoće i otežanih spolnih odnosa, otkrila je psihologinja.

Kako nam je objasnila Tikvica Luetić, najveći problem s medicinskog stajališta je pojava smanjenja koštane gustoće, odnosno pojava osteopenije i osteoporoze, zbog čega može doći i do teških prijeloma kostiju, a pojavljuju se i opasnosti za kardiovaskularni sustav. Upravo je na ovom području važno istraživanje hrvatskih znanstvenica koje su otkrile načine kako spriječiti srčani udar kod žena u menopauzi. Više o tome možete vidjeti ovdje.

Psihologinja poručuje: 'Moramo naučiti vratiti misli ovdje i sada. Tako ćemo uživati u svakom trenutku'

Kako se nositi s menopauzom?

Kako će svaka žena doživjeti menopauzu je potpuno individualno, a na to utječe način života, ali i drugi razni čimbenici kao što su negativni stavovi, životni događaji, stres.

– Na to kako će žena doživjeti promjene koje sa sobom nosi menopauza, utječe puno različitih faktora kao što su kultura u kojoj živi, zdravlje i to je li menopauza nastupila prirodno ili je izazvana kirurškom intervencijom (uklanjanje jajnika) ili kemoterapijom i/ili hormonskom terapijom. Povećan rizik od težeg nošenja sa simptomima menopauze imaju žene koje su doživjele ranu menopauzu ili izazvanu liječničkim intervencijama.

Važno je i razmišljanje

I na kraju, svakako ne zaboravite da imate moćno oružje u borbi za lakši način prolaženja kroz ovu značajnu fazu života, a to je načina razmišljanja i stav koji ćete zauzeti prema menopauzi, rekla je psihologinja Miharija i dodala kako na doživljaj simptoma utječu i psihološki čimbenici poput osobnosti, samopoštovanja, stresa, međuljudskih odnosa.

Sposobnost prilagodbe na novonastalu situaciju se može razviti prakticiranjem nekih svakodnevnih stvari i promjena:

Mindfulness

Na prvom mjestu, psihologinja Miharija izdvaja prakticiranje usredotočene svjesnosti, odnosno mindfulnessa kojim će se smanjiti doživljaj stresa kroz prihvaćanja promjena. Više o mindfulnessu možete saznati i u našem podcastu ispod.

Stalne pozitivne misli

Drugi savjet je da probate pronaći pozitivne aspekte, a odličan način je vježbanje zahvalnosti. Psihologinja otkriva kako možete voditi dnevnik zahvalnosti svaki dan ili jednostavno otkriti način na koji je sve menopauza pozitivno utjecala na vas.

Postavljanje ciljeva

Postavite si određeni cilj, koji je realan, a čije će vas ispunjavanje na kraju obradovati. Ovdje se može raditi i o upoznavanju s novim hobijima ili jednostavno dovršavanju stvari koje ste neko vrijeme odgađali.

– Angažiranje u ostvarenju nekog cilja može biti vrlo osnažujuće. Čak i mala postignuća mogu imati veliki pozitivan utjecaj na vaše zdravlje i dobrobit. Možete pronaći hobi koji vas veseli ili se uključiti u volontiranje ili se upisati na tečaj stranog jezika, rekla je Miharija.

Bolji odnosi s drugima i sa sobom

Bliski odnosi s drugima uvijek su dobra ideja. Razgovarajte s drugima i uživajte u druženju. Za kraj naučite brinuti o sebi i učinite nešto dobro za sebe. Ako se osjećate psihički i emocionalno loše i ne znate si pomoći, uvijek možete potražiti pomoć stručnjaka za mentalno zdravlje.

Kako se tretira menopauza?

Najčešća terapija bilo kojih problema koji se pojavljuju s menopauzom je hormonska nadomjesna terapija, koja je prema riječima ginekologinje često zanemariva u našim krajevima. Žene koje ne žele koristiti hormonsko liječenje preostaje terapija prirodnim tvarima, a ginekologinja Tikvica Luetić ovdje savjetuje ulje noćurka, cimicifugu racemosu, hmelj, crvenu djetelinu i njihove različite kombinacije.

– Važno je napomenuti kako je tijekom postmenopauze preporučljivo uzimate preparate kalcija i vitamina D kako bi se kosti što više zaštitile, a i drugi antioksidansi poput cinka, selena, vitamina C i E su također važni u prevenciji različitih patoloških stanja, otkrila je ginekologinja.

Rekla je kako se ne smije zanemariti i stil života, ali i prehrana. Kako napominje ginekologinja, žene koje će paziti na prehranu će imati manje tegoba koje nastaju starenjem. Upravo zato bi prioritet trebala biti uravnotežena prehrana bogata svježim namirnicama i vlaknima.

Istog je stava i psihologinja koja kaže kako je uz zdravu prehranu potrebno uvesti i neku tjelesnu aktivnost koja će pozitivno utjecati na zdravlje kosti, raspoloženje i smanjiti opasnost od debljanja. Ističe i uredno spavanje kao jedan od načina ublažavanja simptoma. Ako i vi imate problema sa spavanjem, možete isprobati neki od savjete o kojima smo pisali u ovom tekstu.

menopauza
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap