Možda mislite da su čiste, ali vaše kuhače su zapravo stvarno prljave, evo kako ih očistiti

Ana Kanazir
7. ožujka 2023.
Zdravlje
A- A+

Kuhače se koriste gotovo svakodnevno kod kuhanja. Najčešće su okrugle, ali ima i onih u drugim oblicima. Ova drvena pomagala na sebe navlače začine pa neke mogu biti i žute boje, od primjerice kurkume ili curryja. Ipak, koliko su zapravo prljave ćete saznati tek kada ih – prokuhate.

Oprane drvene kuhače raznih oblika

Kuhače | foto: Mirovina.hr

Kuhače se koriste za kuhanje različitih vrsta jela, a iako izgledaju uvijek jednako i čisto, zapravo se na njima nalazi puno prljavštine. To je pokazao i naš mali eksperiment koji je vrlo jednostavan, a zbog kojeg će kuhače izgledati kao nove.

Za ovaj vam proces trebaju samo dvije stvari. To su duboki lonac i voda. U lonac stavite vodu i pustite da proključa. Nakon toga stavite u vodu kuhače, tako da im je okrugli dio uronjen u vodu. Nemojte gasiti vatru, već pustite da voda i dalje kuha dok su kuhače u njoj. Ovo radite otprilike 15 minuta. Postupak nije nimalo kompliciran pa ga možete ponoviti jednom mjesečno.

Voda će otopiti masnoće s kuhača, ali i neugodne mirise pa ćete dobiti kuhače koje će izgledati kao nove. Ne zaboravite s vremenom očistiti i drvene podloge za rezanje. Postupak njihovog čišćenja možete vidjeti ovdje.

Kako zapravo izgleda čišćenje kuhača, možete vidjeti ispod:

Čišćenje kuhača u proključaloj vodi

Oprane drvene kuhače raznih oblika
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap