Ministar Beroš, ravnatelj bolnice i udruge reagirali na slučaj dvije pacijentice na istom krevetu koji je zgrozio sve

Ana Kanazir
20. travnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Nakon slučaja u Općoj bolnici u Sisku gdje su dvije starije žene stavljene na isti pokretni krevet, reagirali su mnogi. Svoju je izjavu dao ravnatelj bolnice Tomislav Dujmenović koji je rekao kako je ovo izolirani slučaj, ali i kako se nada da se to više neće dogoditi. O slučaju su se izjasnili i ministar Beroš, ali i liječničke udruge.

Dvije pacijentice leže u istom pomičnom krevetu u bolnici u Sisku

Dvije pacijentice u istom krevetu | foto: Hitna uživo 194, Facebook

Slučaj dvije starije pacijentice na istom krevetu koji se dogodio prošli tjedan, jučer je zgrozio javnost. Sve je zabilježeno i fotografijom na kojoj se vidi kako je to izgledalo, a reagirali su mnogi. Svoju je izjavu dao ravnatelj Opće bolnice u Sisku, ministar Beroš je rekao da će tražiti hitno očitovanje, dok su iz HUBOL-a objasnili da je problem u sustavu. O cijelom slučaju smo pisali u ovom tekstu.

Dvije pacijentice leže u istom pomičnom krevetu u bolnici u Sisku
Katastrofalan prizor: U jednoj našoj bolnici su dvije starije pacijentice stavljene na isti krevet, evo što kaže ravnatelj

‘Ovo je bio izolirani slučaj, a spašavali su se životi’

Ravnatelj bolnice je kazao kako su zbog ove situacije koja nije nimalo lijepo izgledala, uspjeli spasiti živote svih ugroženih pacijenata.

– Prije svega ja se želim ispričati i pacijenticama i njihovim obiteljima na situaciji koja se dogodila u petak u našoj bolnici. Iako situacija nimalo lijepo nije izgledala, ali moram reći požrtvovnošću i upravo borbom svih naših djelatnika – uspjeli smo spasiti živote svih ugroženih pacijenata. U jednom trenutku, znam da je to sve bila nelagoda za pacijente, ali bilo je neizbježno i jedini mogući scenarij. Jer tako smo spašavali živote drugih pacijenata, rekao je u prilogu Kristine Čirjak u emisiji RTL Danas.

Rekao je i kako je do svega došlo jer u jednom trenutku nije bilo dovoljno prostora pa su na istom ležaju bile dvije osobe. Sve je trajalo kratko, dok nije pronađen adekvatan smještaj.

– Zbog težine situacije i ja sam došao, radio sam u ambulanti, odmah sam pozvao ravnateljicu Zavoda za hitnu medicinu i zamolio da se iz rubnih područja županije svi pacijenti voze u okolne bolnice, dao zadatak internistima da sve bolesnike probaju smjestiti u okolne bolnice. Za nekoliko sati situacija bila pod kontrolom, rekao je ravnatelj bolnice.

Na kraju je dodao i kako je ovo izoliran slučaj, ali i kako se nada da se ovo više neće dogoditi.

Ministar Beroš će tražiti hitno očitovanje

O cijelom slučaju je svoje mišljenje jučer dao premijer koji je rekao da ne treba baš biti neki pametnjaković da se zna da ne možete dozvoliti da dvije osobe spavaju u istome krevetu. Ministar zdravstva Vili Beroš je za Index rekao da će tražiti očitovanje.

– Svakako ću zatražiti hitno očitovanje. Nije mi prihvatljivo takvo postupanje ni u kojem slučaju, rekao je i dodao da treba ispitati sve okolnosti ovog slučaja.

medicinska sestra
Najavljen štrajk medicinskih sestara: 'Sve što tražimo dobivamo na kapaljku'

Reagiralo je i nekoliko liječničkih udruga

Ivica Belina iz Udruge Koalicija u zdravstvu je otkrio kako se ovo ne bi trebalo događati jer bi trebalo razmišljati o dostojanstvu pacijenta.

– To strašno izgleda, pretpostavljam da ne predstavlja neku zdravstvenu prijetnju. Mislim da je samo odraz realnog stanja u prijemu na hitnoj, gdje su preopterećeni djelatnici i broj pacijenata je jako velik, rekao je Belina reporterki Ivani Pezo Moskaljov za Dnevnik Nove Tv.

Situaciju je komentirala i Ivana Šmit iz HUBOL-a koja je otkrila da se u sekundi može dogoditi nepredviđena situacija i da je ovaj slučaj lako moguć jer nema dovoljno kreveta.

– Sve vrijeme pokušavamo osvijestiti i zdravstvenu administraciju da nam je potrebna temeljita reforma hitne medicine i kompletnog zdravstvenog sustava. I to su vam situacije u hitnim prijamima, hrpa starih ljudi, teško bolesnih ljudi, ljudi koji svakodnevno trebaju nekakvu bolničku skrb, a ne primaju je na adekvatnim mjestima i onda su, nažalost, osuđeni na tako hitne objedinjene bolničke prijeme, rekla je Šmit za Dnevnik.hr.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap