Najavljen štrajk medicinskih sestara: ‘Sve što tražimo dobivamo na kapaljku’

Ana Kanazir
18. travnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Nakon što su liječnici odustali od štrajka, isti su najavili Samostalni sindikat zdravstva i Hrvatski sindikat medicinskih sestara koji traže povećanje plaće za deset posto zdravstvenim i nezdravstvenim radnicima u javnozdravstvenom sustavu. U suprotnome bi se mogao dogoditi štrajk medicinskih sestara.

medicinska sestra

Medicinska sestra | Foto: Unsplash

Kao što smo već pisali ovdje, pet krovnih udruga liječnika se dogovorilo s premijerom Plenkovićem oko svojih uvjeta i time su odustali od štrajka. Ipak, sada bi mogao nastupiti štrajk medicinskih sestara. Sestrinski sindikat želi da se medicinskim sestrama, baš kao i liječnicima, do 28. travnja povećaju plaće za deset posto. Traže i da se za njihovu profesiju donese zakon o radnopravnom statusu.

Prosvjed liječnika na Markovom trgu
Liječnici na sastanku s premijerom: 'Dotakli smo se svih problema, a ponuđena su rješenja'

O cijelom slučaju se izjasnila Brankica Grgurić iz Sindikata strukovnih medicinskih sestara i tehničara koja je rekla kako je porast plaća od tri posto medicinskim sestrama zapravo samo vraćanje onoga što im je prije uzeto.

– Tih tri posto uopće ne zaslužuje našu pažnju. Zahtijevamo da premijer Plenković pokaže isti stav prema nama kao što je pokazao prema liječnicima. Zdravstveni sustav ne može parcijalno funkcionirati bez medicinskih sestara. Sve što tražimo dobivamo na kapaljku. Frustrirajuće je da se zdravstveni sustav dijeli tako kako to čini premijer, rekla je Grgurić na N1.

Dodala je kako se s njima trebao prošli tjedan održati sastanak vezan uz kolektivno pregovaranje, ali on se nije dogodio, a otkrila je i kako ako ne dobiju povećanje od deset posto, idu u štrajk.

– Ako ne dobijemo povećanje od deset posto, idemo u štrajk. Imamo datume, ali ne želim o njima još javno govoriti, rekla je Grgurić.

Copy link
Powered by Social Snap