Hrelja komentirao najavljeni štrajk liječnika: ‘Gledam ovaj štrajk i ne razumijem tko tu kome štrajka’

Ana Kanazir
29. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

Nakon prosvjeda koji je održan u subotu, 18. ožujka, liječnici su u utorak najavili štrajk. Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić je poručio kako je svih pet liječničkih organizacija spremno za štrajk. O štrajku su se oglasili i Ministarstvo zdravstva, premijer Plenković, ali i saborski zastupnik Silvano Hrelja.

Prosvjed liječnika na Markovom trgu

Prosvjed liječnika | foto: Hrvatski liječnički sindikat, Facebook

Iako su svoje zahtjeve predložili prije deset dana na prosvjedu, o kojem smo pisali ovdje, i dalje nije ništa poduzeto pa se sprema štrajk liječnika. Ne zna se još točan datum štrajka, a kažu kako je odgovornost za štrajk na Vladi i njihovoj odluci. Na štrajk se tako sprema pet udruga: Hrvatski liječnički sindikat (HLS), Hrvatska liječnička komora (HLK), Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i Inicijativa mladih liječnika.

Prosvjed liječnika na Markovom trgu
Prosvjed liječnika: 'Vrijeme šutnje je završilo, nećemo dopustiti da se na naše zdravstvo spusti mrak'

Sastanak u ministarstvu bez ministra

Udruge liječnika su danas tako bile na sastanku u Ministarstvu zdravstva, na kojemu nije bio ministar Beroš, već je bio glavni tajnik ministarstva zdravstva Silvijo Bašić.

– Ozbiljno smo shvatili najave o štrajku, a prva zadaća ako do njega dođe bit će osigurati zdravstvenu skrb pacijentima, a onda i riješiti probleme liječnika, rekao je Bašić.

Ipak, liječnici nisu zadovoljni nedolaskom ministra na razgovore, ali su rekli kako su razgovori bili konstruktivni. S druge strane, iz Ministarstva kažu kako je dijalog jedini put za donošenje rješenja.

– Prosvjed i štrajk je legitiman način iskazivanja nezadovoljstva, no udaljava nas od unaprjeđenja zdravstvenog sustava, a time i od samih pacijenata, rekli su iz Ministarstva zdravstva, a prenosi N1.

Svoje mišljenje o štrajku je dao i saborski zastupnik i bivši član HSU-a Silvano Hrelja u emisiji Novi dan na N1.

– Neke stvari su meni malo čudne jer ja sam organizirao štrajkove i gledam ovaj štrajk gdje liječnici štrajkaju liječnicima, ne razumijem tko tu kome štrajka i ne razumijem da su se u štrajk uključile komore, rekao je Hrelja.

Plenković će provjeriti sve plaće

Premijer Andrej Plenković je rekao da su plaće u zdravstvenom sektoru rasle, ali i da će provjeriti sve plaće i nastaviti razgovor i tražiti rješenja.

– Od 2016. osnovica plaća je narasla za trideset i nešto posto uz različite druge dodatke. Plaće u zdravstvu rasle su više nego ikad prije. Zatražit ću od kolega da se malo provjeri. Razumijem da postoje različite kategorije plaća u zdravstvenom sustavu. Zato ministar ima zadatak razgovarati sa svim dionicima u zdravstvu i vidjeti kako se što može unaprijediti, kazao je u HRT-ovoj emisiji ‘A sada Vlada’

S druge strane, liječnici pozivaju Plenkovića na razgovor kako bi vidjeli razumije li njihove zahtjeve, a poslali su mu i pismo kojim ga pozivaju na razgovor.

– Žalosno mi je da premijer države nije našao adekvatan termin da primi svoje nezadovoljne liječnike na razgovor. On je jedina osoba koja može s mrtve točke pokrenuti mnoge stvari, s ministrom smo mnogo puta dogovarali puno stvari. Ljutio se on, ne ljutio, kad s nekim nešto dogovorite, osjećate da ponovno sjedanje za stol s tom osobom ne vodi ničemu. Što ponovno da očekujemo od novih razgovora ako smo vidjeli da se dogovori neće poštovati? Želimo da premijer za nas nađe vrijeme i termin za sastanak. Svjesni smo činjenice da ćemo opet morati za stol s ministrom, ali prije toga želimo sjesti za stol s premijerom i vidjeti da nas on ne razumije i zašto, rekla je predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika Ivana Šmit u N1 studiju uživo.

Poznato je i kako bi najraniji termin za štrajk mogao biti u svibnju. Sve ovisi o tome kako će napredovati razgovori s Plenkovićem, Berošem i hoće li biti naznaka da se rješavaju stvari koje su tražili da se riješe. Bez obzira na štrajk, neće patiti pacijenti pa će se liječnici pobrinuti za hitne medicinske slučajeve.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap